Hlavní obsah

Dárky budou levnější, ale bude jich více. Šéf kurýrní firmy čeká vánoční rekord

Hostem Agendy SZ Byznys je Pavel Včela, ředitel české pobočky GLS.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní vánoční sezona překoná loňská čísla, říká v Agendě SZ Byznys Pavel Včela, ředitel české pobočky GLS. Firma ale počítá s tím, že se změní velikost zásilek. Budou lehčí a s levnějším obsahem.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

První zahřívací kolo čeká kurýrní služby už za měsíc, kolem státního svátku 28. října. Pak počty zásilek, které kamiony převáží, už jen strmě rostou přes celosvětovou akci Black Friday až k vánočním svátkům.

Je znát, že lidé šetří, říká šéf GLS v Česku Pavel Včela. Přesto očekává, že letošní počet zásilek bude rekordní. Lidé totiž sice budou objednávat levnější dárky, ale ve větším počtu. Odhady přitom mluví o tom, že už teď se v ČR doručuje na milion balíků denně.

Pavel Včela

  • Ředitelem české pobočky GLS se stal v roce 2008, předtím 15 let působil v oblasti Automotive.
  • Centrála v Jihlavě má kapacitu 20 tisíc balíků za hodinu.
  • GLS má v ČR 28 dep, v Evropě a Severní Americe jich je celkem 1600.
  • Patří mezi čtyři nejvýznamnější přepravní společnosti, vedle PPL, České pošty a DPD.

„Jedna dobrá zpráva je, že se konečně začíná objevovat pevný bod, co se týká ceny energií. V okamžiku, kdy budete vědět, kolik dáte na energie, budete vědět, kolik si můžete dovolit dát za vánoční dárky,“ říká Pavel Včela s tím, že v době ekonomické nejistoty či přímo krize „lidé sice nakupují lacinější věci, ale častěji, koupí více drobností, takže na počet balíků to nemá až tak zásadní vliv“.

„Český zákazník je vybíravý a zmlsaný“

Průměrná česká zásilka nyní váží přibližně do pěti kilogramů, a neliší se tak nijak zásadně od průměru v Evropě nebo Severní Americe, kde GLS působí.

„Není rozdíl ve velikosti zásilek. Spíše je rozdíl v tom, jaké nároky má český zákazník na balíkové služby,“ vysvětluje Pavel Včela. „Český zákazník je velmi vybíravý a velmi zmlsaný, u nás je požadavek na dodání třeba ten samý den na výdejním místě, případně do druhého dne na domácí adrese, což není běžné ani na západ od nás.“

Firma plánuje, že ještě letos před vánočními svátky navýší počet výdejních míst na 2000, v příštím roce pak chce přidat další tisícovku.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Kompletní znění rozhovoru s ředitelem GLS najdete v úvodním videu nebo si ho můžete pustit v podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované