Hlavní obsah

Lidé zlenivěli a povinné testování bych zrušil, říká podnikatel Kvido Štěpánek

Kvido Štěpánek je majitelem společnosti Isolit Bravo. Testování jeho zaměstnanců zatím vysoká čísla nakažených neukazují.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Antigenní test? To si můžu hodit korunou a výsledek je podobný – tak se dívá na současné testování ve firmách Kvido Štěpánek, majitel společnosti Isolit Bravo. Podle něj už testování nemá smysl a z covidu se stává běžná choroba.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Báli jsme se, že když se budou zaměstnanci samotestovat, tak ti, kteří by chtěli zůstat doma, nahlásí pozitivní test. Naštěstí se to nestalo,“ říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys podnikatel Kvido Štěpánek majitel společnosti Isolit Bravo. Přibývá totiž podle něj lidí, kterým se nechce chodit do práce a právě covidová doba a elektronické neschopenky tomu hodně napomáhá.

Aktuální testování dvakrát týdně zatím moc nakažených v jeho firmě neodhalilo. Štěpánek se domnívá, že testování je zbytečné a zrušil by ho. Nelíbí se mu totiž nízká spolehlivost testů. „Spolehlivost těch testů se uvádí přes 60 % – když to vezmu selským rozumem, tak 50 % mám, když si hodím korunou,“ dodává Štěpánek.

Firmy teď dvakrát týdně povinně testují – kolik máte nakažených?

Jak říkají bankéři, pohybuje se to v nižších jednotkách. Bavíme se o čísle 3 až 4, nenabralo to žádnou masovou vlnu.

Ani karantény vám teď nezpůsobují žádný problém?

Kupodivu ne. Měli jsme trochu strach z toho, že když se mohou zaměstnanci samotestovat, tak ti, kteří by chtěli zůstat doma, nahlásí pozitivní test. Naštěstí se to nestalo. Tady bych své spolupracovníky ocenil. Takže, jak říkají Angličané – So far, so good.

Proč jste se toho bál? Myslíte, že lidé nechtějí chodit do práce?

Bohužel ano. Moderní doba a poslední dva roky kolem covidu k tomu vedou. Neschopenky se posílají elektronicky, přes sms. Stačí zavolat lékaři, že jsem kýchnul a on mi tu neschopenku dá. To lidi kazí. Moje obavy tedy nebyly zcela neoprávněné.

Isolit-Bravo

  • Česká firma, dodavatel výrobků především pro firmy z automobilového průmyslu, dále z odvětví elektrotechniky a ze segmentu přístrojů pro domácnost.
  • Vedle toho má vlastní výrobní program Bravo a Motúčko.
  • Firma má v průměru 500 zaměstnanců, roční obrat se pohybuje přes 1,1 miliardy Kč, export činí 75 %.

Není to spíš ohleduplnost těch lidí? Strach, že by mohly ohrozit své spolupracovníky?

Tak se to samozřejmě dá také vysvětlit. Na druhé straně, když každý, kdo kýchne nebo zakašle, zůstane doma, ptám se, kdo proboha bude dělat? Kdo bude ta kola národního hospodářství dál roztáčet?

Zaměstnanci v pandemii zlenivěli

Máte pocit, že zaměstnanci v pandemii „zlenivěli“?

Myslím si, že určitě. Je to vidět. Jestliže vám někdo nabízí nepřeberné možnosti jak zůstat doma, musíte být pevný charakter, abyste tomu odolal. A těch nepřeberných možností v covidu výrazně přibylo. A pevný charakter není každý.

Vy jste dříve upozorňoval, že testování antigenem je zbytečné – že nákazu neodhalí, nebo přinese falešně pozitivní výsledek. Stále si to myslíte?

Určitě. Máme případy, kdy nám antigen ukázal, že je spolupracovník pozitivní a PCR to vyvrátil. Obráceně to nevíme. Spolehlivost těch testů se uvádí přes 60 % – když to vezmu selským rozumem, tak 50 % mám, když si hodím korunou. To je strašně slabý výsledek.

Testování ztrácí smysl. Já bych to utnul

Má pak takové testování podle vás smysl?

Já si myslím, že nemá. Že už to ztrácí smysl. Je pochopitelné, že na začátku, když covid začínal a nikdo ho neznal, že se dělala různá opatření. Teď se to ale chýlí k tomu, že to bude jako běžná sezónní choroba. V Anglii to oznámili, u nás se o tom uvažuje taky. Myslím si, že postupně to vyšumí a bude to běžná součást našeho života.

Mělo by se tedy už teď povinné testování utnout?

Já bych to utnul. Já bych to udělal. Myslím si, že teď už to jsou takové dozvuky – kdyby se to hned zrušilo, lidé se začnou ptát, kde se ztratily ty miliony, proč se tolik lidí nedostalo na vyšetření a proč to všechno bylo. Z politických důvodů se to nedá utnout hned, ale bude to už jen doznívat.

Nejsou argumentem pro testování plné nemocnice a fakt, že nakažené už opět počítáme v desítkách tisíc?

Trochu to sleduji a nemocnice hlásí pokles pacientů – zejména těch vážně nemocných. Není tu nebezpečí, že by se nemocnice zahltily a lidem se nedostala péče. Já si myslím, že je tu přesně opačné nebezpečí, o kterém se tolik nemluví, a to je to, že se nedostává péče těm mimocovidovým pacientům. Lidem, kteří by potřebovali preventivní prohlídky, operace a tak dál. Celý ten zdravotnický systém je zahlcený, když to trochu přeženu, rýmou.

Mnoho povyku pro nic

Jak moc je pro vás ve firmě náročné testovat dvakrát týdně?

Předtím, při minulém testování, to zabralo dvěma lidem celý týden. Všechno to vykazování a podobně. To bylo v době, kdy se muselo testovat oficiálně. Teď, pokud je ten antigen schválený, tak si to lidé mohou dělat sami a tyto nároky se snížily. Stojí to stát peníze, zdržuje to a pak to vytvoří pracovníky, kteří nemají příznaky, jdou do karantény, někoho nahlásí, ta karanténa se rozšiřuje a výplaty jim běží. To všechno stojí šílené prostředky, které státní rozpočet táhnou ke dnu.

Vy jste říkal, že u vás je to procento nízké. Nám ale jiní podnikatelé říkali, že teď jim kvůli omikronu chybí i 30–40 procent lidí… Není to testování opodstatněné?

Na druhé straně když se z těch 40 procent ukáže, že 90 procent je bez příznaků a ti, kteří jsou nemocní, si vezmou aspirin, tak bych to Shakespearovsky nazval Mnoho povyku pro nic.

Odmítnutí testu? Žádný svědek tu není

Co děláte se zaměstnancem, který testování odmítne? Máte takové?

Nemáme, ale samozřejmě, kdybych to řekl upřímně, tak pokud se samotestují, tak to úplně nevíme, protože za ním nestojí žádný svědek.

Netestují se v přítomnosti svého nadřízeného?

To bylo v té první vlně. Teď v té druhé vlně to není nutné. A pokud je antigenní test schválený, tak si to mohou provádět sami.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované