Hlavní obsah

Materiál do půl roku zlevní, říká podnikatel v době největší krize surovin

Lukáš Horn, majitel firmy TITAN – Multiplast mluví v Agendě Byznysu Seznam Zpráv o hrozbě omikronu pro výrobce a testování ve firmách.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni je postihla krize surovin. Podle majitele firmy Titan – Multiplast největší za jeho podnikání. „Dobrá zpráva je, že nic neukazuje na pokračování trendu růstu cen,“ říká Lukáš Horn v Agendě. Materiál možná i zlevní o procenta.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Firma Titan – Multiplast ze Smržovky vyrábí plastové polotovary například pro automobilový průmysl. V covidu naskočili do zcela nového oboru: Výroby přepážek z plexiskla a obličejových štítů. Loňský rok byl pro ně už podruhé za sebou rekordní. Atakovali obrat tři čtvrtě miliardy korun.

Stejně jako ostatní je loni postihl globální výpadek plastového granulátu. V Agendě Byznysu Seznam Zpráv potvrdil nákladné plány pro letošní rok, nové výrobní a skladovací haly v areálu společnosti a nákup nových technologií přesného obrábění. Bojí se ale, aby výrobu firmy o necelých 150 zaměstnancích v Česku i na Slovensku nezastavila nová varianta onemocnění covid-19 omikron.

Testovat nepřestali od října

První týden povinného testování pro ně není nic nového. Testovat totiž ve firmě od podzimu vůbec nepřestali, přestože to nebylo povinné. Dvakrát týdně a jednou týdně i očkované.

„Na pravidelné testování jsme přešli někdy v říjnu nebo začátkem listopadu, kdy vrcholila předchozí varianta Delta, takže pro nás to není nic úplně nového,“ říká v Agendě Lukáš Horn, majitel firmy Titan – Multiplast s tím, že zachycených pozitivních případů byly pouze jednotky.

„Ale samozřejmě omikron teď asi v posledních dnech výrazně dominuje a můžeme také čekat v nejbližších dnech, že se ten počet zachycených pozitivních testovaných zvýší,“ dodává výrobce ze Smržovky.

Bojíte se, co přinese další testování? Bojíte se omezení nebo zastavení výroby?

Určitě. V případě, že by nám to zasáhlo nějakou část výroby, která je pro nás klíčová. Mohlo by to na několik dní paralyzovat celou společnost. Ale věřím tomu, že se nám povede stejně jako v těch předchozích vlnách, to ustát.

Dezinformacím věřilo hodně lidí. Měli pocit, že jich se to vlastně netýká. Očkování ano, ale ne já.
Lukáš Horn, šéf firmy Titan – Multiplast

Jakou máte proočkovanost? A motivovali jste nějak sami zaměstnance?

Nechal jsem si někdy v říjnu udělat detailní analýzu. Stav byl doslova tristní, protože jsme měli zhruba 49 procent proočkovanosti. Bylo potřeba s tím něco dělat. Rozhodně ne represivními kroky. Spíš jsme se snažili vše vysvětlit, překonat dezinformace, kterým věřilo hodně lidí. Měli pocit, že jich se to vlastně netýká. Očkování ano, ale ne já.

Angažovali jsme našeho závodního lékaře a dnes máme lehce přes 80 procent očkovaných a kolem 25 procent se třetí dávkou. I když je otázka, jestli nám to pomůže při omikronu. Nejsem si úplně jistý.

Má cenu jít cestou benefitů ve firmě? Motivovat lidi?

Je to lepší než represivní kroky. Represe rozhodně rozděluje společnost i lidi ve firmě. Nevěřím tomu, že by se nám podařila stoprocentní proočkovanost, protože je prostě určitá skupina lidí, které nepřesvědčí vůbec nic. Ale když se budeme blížit 90 procentům, tak už kolektivní imunita začne fungovat.

Loni vás trápil hlavně nedostatek materiálu. Už je to dobré?

Provázelo nás to celý rok 2021. Až na podzim se začala situace nepatrně uklidňovat, pak do toho v prosinci přišla ještě energetická krize, takže zase všichni výrobci začali vymýšlet různé energetické příplatky a podobné novoty, které do té doby neexistovaly.

Očekává se v nejbližších měsících spíše stagnace, a možná dokonce v horizontu půl roku nějaká mírná korekce směrem dolů.
Lukáš Horn, šéf firmy Titan – Multiplast

Nechci to zakřiknout. Některé typy materiálů ještě nějakou chvíli porostou, ale u těch běžných komodit, se kterými pracujeme, už se očekává v nejbližších měsících spíše stagnace, a možná dokonce v horizontu půl roku nějaká mírná korekce směrem dolů. Takže predikce pro surovinový trh je mírně optimistická. Změnit to může jakákoliv další nahodilá situace.

Zásadní zdražování energií vás netrápí?

Samozřejmě to není dobrá zpráva. Naštěstí pro nás energie netvoří úplně zásadní vstup pro výrobu. Podstatnější jsou pro nás právě vstupy jako suroviny. Nedá se s tím nic dělat. Zkrátka si budeme muset na tu novou cenu, stejně tak jako je to u cen ostatních komodit, asi zvyknout. Prostě se s ní naučit pracovat.

Čeho se obáváte pro tento rok pro český byznys obecně? Co může přijít?

V posledních letech jsme v podstatě připravení na cokoliv, protože změny přicházejí ze dne na den. A těch změn už bylo tolik, že už nás nic nepřekvapí. Rozhodně Česko čeká velká výzva spojená s Green Dealem a se změnou koncepce celé ekonomiky, celé Evropské unie. Řekl bych, že na to nejsme úplně připravení a věřím tomu, že se nám podaří do toho rozjetého vlaku naskočit, takže to rozhodně bude znamenat spoustu změn v rámci celé ekonomiky. A bude asi na nás, abychom toho využili. Podmínky, které teď nově nastavila centrální banka, budou pro spoustu firem těžké z hlediska financování. Uvidíme. Snažím se být alespoň mírný optimista a věřím, že ekonomika se nezastaví a pojede dál.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované