Hlavní obsah

Na dovolené Češi nešetří. Čedok utržil nejvíc od revoluce

Češi se po covidu mohutně „rozcestovali“. Jaké ceny zájezdů je čekají příští rok? Rozhovor se Stanislavem Zemanem, ředitelem Čedoku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cestování si Češi přes napjatější rodinné rozpočty neodpírají. Nejstarší česká cestovka vydělává jako nikdy: „Jedeme na rekordní sezónu. I předprodeje na příští rok se vyvíjejí velmi pozitivně,“ říká šéf Čedoku Stanislav Zeman.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Jen do Egypta odvezl Čedok podle svého ředitele letos statisíce Čechů. „Když jsem přišel do Čedoku, tak jsme tam vozili 20–50 lidí týdně, teď tam v létě vozíme týdně 9 letadel,“ uvedl pro SZ Byznys šéf firmy Stanislav Zeman. Na obratu je to znát.

„Čekáme nejlepší výsledky od roku 1989. Pokud sezóna doběhne tak, jak je, doufejme, že se nic nepokazí, tak bude rekordní jak z pohledu obratu, tak z pohledu zisku,“ uvedl ředitel cestovní kanceláře, která patří polské skupině Itaka.

V tržbách si Čedok letos sáhne k 5 miliardám, jak potvrdil Zeman SZ Byznys. „Přiblížíme se 5 miliardám. Zisk bude v řádu desítek milionů korun, konkrétní číslo ještě nechci říkat.“ Vydělává nejen na prodeji zájezdů, ale i na provozování vlastní autobusové dopravy a na prodeji letenek.

Co stojí za téměř pětimiliardovým obratem? Nejen renesance cestovního ruchu po dvouleté covidové pauze. Ale podle Stanislava Zemana i lepší služby: „Během covidových dvou roků jsme měli šanci zapracovat na rozsahu destinací i hotelů. Přešli jsme na nový rezervační systém, téměř všechny kamenné pobočky jsme zrenovovali a otevřeli jsme letos šest nových.“

Zdražíme maximálně o desetinu

Podle Zemana nebudou čeští klienti na zájezdech šetřit ani v příštím roce. Aspoň předprodeje v Čedoku tomu nenasvědčují: „Na předprodeji na letní sezónu 2023 máme nárůst oproti loňskému roku 130 %.  Zájem je velký. Mám pozitivní očekávání.“

Žádnou hlubokou krizi Stanislav Zeman přes prognózy předpovídající mírnou recesi v příštím roce neočekává. „Jsou to spekulace. Měli jsme zimu prožít zabalení v dekách a pít doma čaj, dnes nám vláda hlásí, že se nemáme čeho bát. K nějakému zpomalení dojde, ale otázka je, k jak velkému.“

Dramatické zdražování zájezdů klienty Čedoku podle ředitele Zemana nečeká. Ceny ropy, které cestovatelský byznys ovlivňují nejvíc, mají podle něj největší cenový šok za sebou: „Očekávám, že ke zvýšení cen zájezdů o desítky procent zatím nedojde. My se budeme pohybovat přibližně do 10 %. Záleží na konkrétní zemi a hotelu.“

Zatímco cestování do Egypta se třeba neprodraží, Itálie naopak ano. „Velký nárůst cen vidíme v Itálii, jako nikde v jiných destinacích. V Turecku zdražili hoteliéři v řádu několika málo procent, na řeckých ostrovech je to průměrné. Kdo výrazně navyšuje ceny, tam další smlouvy neuzavíráme,“ tvrdí Zeman.

Dvě z pěti letadel nepoletí z Prahy

V příštím roce začne Čedok využívat k odletům i regionální letiště. Z regionů hodlá odbavovat dvě z pěti letadel. „Nejvýznamněji jsme navýšili kapacitu na brněnském letišti. Očekáváme, že příští rok odtud odbavíme 75 tisíc klientů v průběhu letní sezóny,“ řekl Zeman. Navýší i kapacitu letiště v Ostravě, více linek bude létat z Pardubic a Karlových Varů.

Většina letadel z malých letišť zamíří do Egypta. „Mimo Hurghadu a Marsa Alam také do Taby na Sinaji. Zahustíme lety do Antalye, na řecké ostrovy, na krétský Rhodos, Kos. Otevřeme z Brna také Thasos,“ líčí Zeman. Nově Čedok v sezóně 2023 začne létat na Sicílii a vrátí se na španělské Costa Brava a do Kalábrie.

Stanislav Zeman

Generální ředitel cestovní kanceláře Čedok a člen představenstva ACK ČR.

V Čedoku začínal v roce 1992 jako průvodce.

Působil například jako výkonný ředitel obchodu, marketingu a řízení produktu Letiště Praha nebo v cestovní kanceláři Fischer, kde řídil oddělení exotických zájezdů.

Do Čedoku se v květnu 2019 vrátil jako generální ředitel a předseda představenstva.

Loni v listopadu byl znovu zvolen do představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

Reklama

Doporučované