Hlavní obsah

Praha má mnohem víc hotelů, než kolik skutečně potřebuje, varuje hoteliér

„Vlastnit hotel teď není lukrativní vůbec nikde, ale věříme, že se to znovu zlepší.“ Hoteliér Jaroslav Svoboda pro Agendu SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Praha má podstatně více hotelů, než kolik potřebuje, oproti Vídni stále dvojnásobek.“ I proto nedokážou hotely promítat inflaci do prodejních cen. Hostem Agendy SZ Byznys byl Jaroslav Svoboda, majitel Czech Inn Hotels.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Na lidi bude doléhat nutnost šetření, vyhlídky tak nejsou úplně růžové, ale my se nebojíme,“ říká muž, který před dvaceti lety začal podnikat v hotelovém byznysu. Tehdy koupil dva menší hotely v Krkonoších, dnes jich má 26, čímž se řadí mezi trojku největších sítí v zemi.

I přesto má Jaroslav Svoboda chuť expandovat. Svou síť hotelů a restaurací Czech Inn Hotels plánuje v příštím roce rozšířit o osm dalších adres.

Jaroslav Svoboda

Kariéru začínal jako kuchař a číšník a postupně se vypracoval do manažerských pozic. Ve 28 letech založil s britským partnerem společnost Czech Inn Hotels s prvními hotely v Harrachově.

Nyní je součástí řetězce 26 hotelů a několik restaurací. S počtem sedmi tisíc lůžek patří mezi Top 3 českých řetězců.

Mezi nejvýznamnější patří Hotel Don Giovanni (Praha), The Grand Mark Prague, Plaza Prague Hotel, Iris Hotel Eden (Praha) a Cosmopolitan Bobycentrum (Brno).

„Věříme, že má cenu investovat, hotely chceme kupovat v Praze, Brně, Vídni a Budapešti, v plánu máme i Německo a Portugalsko,“ oznámil v Agendě SZ Byznys s tím, že investice rozdělili pro celý rok 2023. „Přidáme dva až čtyři hotely v příštím pololetí a stejné množství i ve zbytku příštího roku, určitě přesáhneme číslo 30.“

Hotelový trh ve střední Evropě podle jeho zkušeností prochází změnami, které nastartovala covidová krize. Nové majitele hledají i hotely na luxusních adresách.

Máme skoro dvakrát tolik hotelů než Vídeň.
Jaroslav Svoboda, majitel Czech Inn Hotels

„Na prodej jsou hotely nejvíce zadlužené u bank, neboť banky už nejsou tolik ochotné vyjednávat. A pak hotely, které byly před covidem hodně zaměřené na turisty,“ říká Jaroslav Svoboda.

Současný hotelový trh podle jeho zkušeností nedokáže promítat inflaci, rostoucí provozní náklady i ceny energií do prodejních cen. „Praha má podstatně více hotelů, než kolik potřebuje,“ sděluje.

Vychází přitom ze srovnání s rakouskou metropolí. „Do Prahy vždy jezdilo míň lidí než do Vídně, až v posledním období před covidem jsme Vídeň předstihli, ale máme skoro dvakrát tolik hotelů než Vídeň.“

„Nedá se čekat, že by skončila válka na Ukrajině, a stále tu bude méně turistů, než jsme byli zvyklí,“ vyjmenovává rizika pro svůj byznys. Do Česka se zatím nevrátili ani Američané, ani Asiaté.

Lukrativní tak není momentálně pro hoteliéry žádná lokalita, což potvrzují i data Asociace hotelů a restaurací. Turisté jsou opatrní, ubytování objednávají na poslední chvíli a před týdenními pobyty volí spíše prodloužené víkendy.

„O to více se musíme snažit, aby naše služby byly perfektní a hosté byli spokojení,“ uvedl Jaroslav Svoboda s tím, že věří, že lidé si cestování a zážitky s ním spojené nebudou chtít dlouhodobě odepřít.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu, pustit si ho můžete ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované