Hlavní obsah

Slováci staví v srdci Londýna, dobývají Berlín… a obdivují Prahu

Kdy přijde zchlazení nemovitostního trhu? A podle čeho se teď rozhodovat při koupi nemovitosti? Rozhovor s Michalem Kviečinským z MiddleCap Group.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Londýně během pandemie vybudovali nejchytřejší budovu na světě. Další projekty chystá slovenská skupina MiddleCap nejen v britské metropoli, ale také v Berlíně. V Agendě odpovídal partner MiddleCap Group Michal Kviečinský.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Projekt s názvem Southworks v centru Londýna je zatím z poloviny pronajatý, hlásí developer. „Rádi bychom budovu během letošního roku dopronajali a během druhého nebo třetího kvartálu dali na trh a prodali,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys Michal Kviečinský, partner MiddleCap Group, o tom, co čeká dům, který se může pochlubit certifikátem nejinteligentnější budova na světě.

Počítá s tím, že ještě letos pošlou stavební stroje do těsné blízkosti dalšího symbolu Londýna, London Bridge. Parcelu přímo u řeky Temže letos čeká bourání a pak zcela nová kancelářská budova.

„Rádi bychom koupili další projekt v Londýně a určitě bychom chtěli koupit další projekt v Berlíně,“ přibližuje další plány skupiny Michal Kviečinský. A do třetice zmiňuje „domácí“ projekt na Slovensku, v bratislavské městské části Ružinov, kde se chystají zrevitalizovat opuštěný areál bývalého obchodního domu z 80. let minulého století ve spolupráci s architektonickou kanceláří Jakuba Ciglera.

Praha? Absolutní unikát

„Turbulence na trhu s nemovitostmi budou ještě chvíli trvat,“ předvídá Michal Kviečinský a očekává, že inflace v následujícím období bude nevídaná ve srovnání s tím, jak trhy vypadaly před pandemií.

„V době velké inflace se bude hotovost znehodnocovat, tedy je dobré koupit nějaký investiční byt. Dnes jsou ale ceny absolutně přepálené a je možné se dívat spíše po jiných investičních příležitostech,“ radí z pozice investora v rozhovoru pro SZ Byznys.

Trhy s nemovitostmi v evropských metropolích se stále výrazně liší. Zatímco v Bratislavě se metr čtvereční prodává za dva až čtyři tisíce eur, v Praze je to pět až osm tisíc eur a v Londýně pak šestinásobek Bratislavy, tedy zhruba 24 tisíc eur.

„Praha má absolutní výhodu, má krásné rozvojové zóny i v širším centru. Toto budou lokality, které se budou v příštích letech rozvíjet,“ zmiňuje Michal Kviečinský příklady Smíchova nebo Karlína. „Londýn je trochu jiný, ten je už absolutně zastavěný, tam když jdete do projektu, tak kupujete původní budovu.“

Na trhu není mnoho vystresovaných firem

Skupina i letos cílí také na investice do firem a start-upů. „Není to ale tak jednoduché jako dříve. Majitelé dnes velmi zvažují, i vzhledem k sílící inflaci, jestli firmy prodají a za jakou hodnotu,“ říká Michal Kviečinský.

Jak banky, tak i národní státy se k tomu postavily jinak než za finanční krize v letech 2007 až 2009, vysvětluje s tím, že podporovaly byznys. „Musím říct, že bylo velmi málo firem na prodej, které by byly skutečně vystresované a dostaly by se na trh za zlomkovou hodnotu.“

Jako důležité téma pro letošek pak vidí udržitelné investování. „Například ve stavebních projektech nahrazujeme určité komponenty jako železo nebo beton. Není to ale tak, že bychom je vůbec nepoužívali, ale hledáme nové využití dřeva nebo kompozitních materiálů tak, abychom životní prostředí zatížili co nejméně.“

První stavbou, kde by tyto nové technologie chtěli využít, je kancelářský projekt u řeky Temže v Londýně.

Celý rozhovor s Michalem Kviečinským si můžete pustit v úvodním videu nebo poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované