Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Kdo je největším nepřítelem starostů?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Je po komunálních volbách a druhé kolo těch senátních právě končí. Kam bude Česko po volbách směřovat? O tom můžete s Janem Dobrovským a Jindřichem Šídlem naživo diskutovat už v sobotu večer 1. 10. od 18 hodin na Festivalu Paměti národa na pražském Strahově.

Náš poslední předvolební díl jsme ale natočili v Rumburku – povídali jsme si o tom, co znamená jít do komunální politiky. A věřte, že být starostou v malé obci v Česku je oběť. V publiku byli tentokrát i starosta Krásné Lípy Jan Kolář a senátor Zbyněk Linhart, kteří se s námi podělili o svou zkušenost s fungováním samosprávy.

Co znamená starat se o obec? Svým způsobem jsou nepřítelem sami občané, tvrdí Jan Dobrovský.

„Vlastně nechtějí skoro nic nového. Potřebují kanalizaci, ale překáží jim výkopy. Chtějí víc parkování, ale nechtějí stavět podzemní garáže. Nechtějí auta vůbec, ale sami potřebují jezdit. Chtějí cyklostezku, ale vadí jim, že na ní jsou i jiní. Rádi by byty, ale výstavba přivádí do obce „náplavy“. Náplavy se zase starají jen o sebe a o obec nemají zájem, protože tam vlastně nežijí, jenom přespávají. Chtěli by hospodu, ale mají tam špatné pivo,“ glosuje Dobrovský nevděčný „džob“.

Apriorní podezírání je nemoc

„Starosta je člověk, který si nechá nadávat,“ potvrzuje Jindřich Šídlo, „protože jeho na ulici potkáte, na rozdíl od mnoha senátorů a poslanců. A má poměrně solidní příležitost, že se seznámí s okresním státním zástupcem, případně orgány činnými v trestním řízení, jimž se bude zodpovídat za to, že si dovolil prodat pozemek za cenu, která neodpovídá představě soudního znalce z města vzdáleného 400 kilometrů.“

Podporuje malé obce a jejich starosty stát? Nedá se na to odpovědět příliš pozitivně. Existují samozřejmě dotace, ale než na ně dosáhnete, budete bojovat se směrnicemi a metodikami, jejichž četbou byste mohli strávit zbytek života, jak jsou rozsáhlé.

Sudety se vylidňují, mladí odcházejí

Jedním z kardinálních problémů pohraničí – nebo chcete-li Sudet – je také jejich takřka zoufalá dopravní infrastruktura a dostupnost. Česko je vysoce centralizovaná země a na pohraničí se projevuje fakt, že do mnoha míst se z Prahy nebo krajských měst nedá dojet za rozumnou dobu. Žádná polistopadová vládá s tím nic zásadního neudělala. Má to své fatální důsledky, i u voleb.

Ti, kdo odcházejí do měst za studiem, se obvykle nevracejí, protože pro ně doma není práce. Dalším problémem jsou vyloučené lokality.

„Místo práce pro potřebné se v nich rozdávají dávky. Přitom pokud těm lidem dáte práci, můžete jim přinést jiné stereotypy a motivaci, kdežto dávky nakonec prohlubují nárokovost a demotivují,“ myslí si Dobrovský.

Co vůbec nutí lidi kandidovat do zastupitelstva? Proč máme tolik obcí, které pak často nemá kdo spravovat? A proč musí malá obec fungovat třeba i jako opatrovník lidí, o které by se měl starat stát?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované