Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Kdo platí politiky? A co za to chce?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Pamatujete si ještě, že v devadesátých letech si ODS vymýšlela neexistující sponzory a na věřitele ČSSD se dokonce střílelo? Že byly strany, které kvůli půjčkám dokonce zmizely ze scény? Další díl podcastu Dobrovský & Šídlo se věnuje tématu, které nás vlastně pronásleduje dodnes – politika něco stojí.

Pamětníci vzpomínají, že devadesátá léta byla jízda, nejen pokud jde o cestování, privatizaci, účesy, ale také co se týče organizovaného zločinu, veksláků a celebrit okolo majitele pražského Discolandu Sylvie Ivana Jonáka. Financování politiky nemělo k tomuto světu mnohdy daleko.

„Padaly kvůli tomu vlády, střílelo se na sponzory politických stran. Dodnes z toho zůstávají nejasnosti a možná i závazky, které tu zemi někam táhnou,“ shrnuje Jindřich Šídlo.

Je pravda, že vymýšlení neexistujících sponzorů se jmény Lájos Bács a Radjiv M. Sinha bylo ještě vcelku legrační záležitostí, ale když se v roce 1999 někdo pokusil zastřelit sponzora ČSSD Ivana Lhotského, bylo jasné, že polistopadové „období nevinnosti“ a elementární důvěry v to, že politické strany hrají v rámci pravidel, je definitivně u konce.

„Byl to šok. Zklamání z lídra transformace, symbolu svobody a Západu, šok z toho, že nás trochu podvádí. A vznikla z toho zásadní politická krize,“ dodává Jan Dobrovský.

V podcastu ale nezůstaneme jenom v devadesátých letech. Dotkneme se prezidentských kampaní Miloše Zemana – tu první evidentně podpořil ruský kapitál, tu druhou pak Zemanův samotný výkon funkce prezidenta, kdy objížděl české země za peníze daňových poplatníků a říkal, že „nedělá kampaň“.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Připomeneme také, že největšími sponzory politických stran jsme prakticky my všichni, kteří platíme daně, a to ze zákona. Nebo že limit na výdaje v předvolebních kampaních je prakticky nesmysl.

A také si ujasníme, že jsou vlastně jen dvě cesty, jak politiku financovat – buď předhodit politické strany čistě napospas sponzorům (jako je to třeba v USA), nebo jejich činnost financovat ze státního rozpočtu, jako je to u nás.

Žádná z cest není dokonalá a má svá rizika. Poslední kauza s dary pro hnutí STAN koneckonců ukazuje, že problém stále trvá a bude o něm potřeba znovu otevřít veřejnou a možná i parlamentní debatu.

Poslechněte si celý podcast i se speciálními hosty – bývalým novinářem Tomášem Němečkem a šéfredaktorem Seznam Zpráv Jiřím Kubíkem – v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované