Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Stanou se partnery demokratů populisté s lidskou tváří?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Pražské dohady při sestavování magistrátní koalice neberou konce. Zavání to snahou nechat se nakonec „okolnostmi dotlačit“ ke koalici ANO a SPOLU. Vzniká v Praze laboratoř pro nový typ opoziční smlouvy?

Rozmohl se nám v české politice takový nešvar. Ne že by byl nový, spíš se periodicky vrací. Mobilizace před volbami. Své protivníky vykreslujeme jako spojence ďábla. Typický narativ jsou na jedné straně plakáty s Babišem a Putinem a na druhé termín „polistopadový kartel“. Načež je po volbách všechno zapomenuto a bývalí soupeři si taky mohou padnout do náruče.

„Ideje a argumentace je pak následně vystřídána pragmatismem až cynismem,“ komentuje historii povolebních vyjednávání Jan Dobrovský.

„Neměli bychom tím být tak docela překvapeni, když se to stane“, dodává Jindřich Šídlo s poukazem na opoziční smlouvu podepsanou ODS a ČSSD v roce 1998.

Podle Dobrovského tím ale politika ztrácí na přitažlivosti a důvěryhodnosti. Když mají lidé opakovaně volit politický subjekt, který je vtahuje do volební mobilizace, a přesvědčuje je, že dělají správně, když jim dají hlas, jsou pak voliči přirozeně zklamáni. A když se to stane několikrát za sebou, docházejí občané k pocitu, že na jejich hlasu nezáleží.

„A to je přesně to, co se rok a půl snažíme v tomto podcastu rozptýlit a vysvětlit, že to tak být nemusí. A oni nám do toho stejně čas od času hodí vidle,“ dodává Jindřich Šídlo.

Jak to dopadne v Praze tentokrát? Jak dědictví opoziční smlouvy mezi Zemanem a Klausem dodnes ovlivňuje českou politiku? Můžeme ANO počítat k demokratickým stranám, když v něm občas zazní kritický hlas například hejtmana Iva Vondráka?

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované