Hlavní obsah

Glosa: 2022 jako 1984?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Dvě minuty Miloše Čermáka.

Reklama

Článek

Před lety jsme si mysleli, že Orwellova kniha se bude číst maximálně proto, abychom pochopili komunistickou minulost. Ne abychom v ní četli o tom, co může přinést budoucnost.

Svět si rozdělí tři velmoci: Amerika, Rusko a Čína. Evropa zůstane v ruské sféře vlivu, s výjimkou Británie. A Čína ovládne zbytek Asie. Je vám to povědomé? Ano, vítejte ve slavném románu 1984, ve kterém George Orwell svět rozdělil na tři superstáty: Oceánii, Eurasii a Eastasii. Skeptici říkají, že jediné, v čem se Orwell spletl, byl letopočet. Na jaře roku 2022 je jeho román překvapivě aktuálním čtením.

Když v roce 1949 poprvé vyšel, svět se měnil. Byl v pohybu. Vzniklo NATO, tedy evropsko-americká aliance, která zajistila mír na desítky let dopředu, ale potvrdila poválečné rozporcování Evropy. Sovětský svaz ohlásil vlastnictví jaderných zbraní. My coby součást Československa zůstali na špatné straně historie.

Jsme dnes v podobně přelomovém momentu? Nevíme, na to jsou události příliš překotné a stále v běhu. Rusko, které zrušilo slovo válka a nahradilo ho newspeakovým termínem „speciální operace“, jako by jelo přesně podle Orwellova návodu. Válka je mír, svoboda je otroctví a nevědomost je síla. Možná jste viděli virální video, které před pár týdny natočila na TikToku Ruska žijící v Kalifornii a které ukazuje, že podoba dnešního Putinova státu s románovou předlohou je dechberoucí.

Jistě, románový příběh se odehrává v Oceánii, nikoli v Eurasii, a my jsme na rozdíl od roku 1949 na správné straně historie. Ale zároveň nevíme, jak se bude dál ubírat, a naopak víme, že svoboda a pravda jsou často prvními oběťmi každé války. Po roce 1990 jsme si mysleli, že Orwellova kniha bude klasickým dílem, které se bude číst maximálně proto, abychom pochopili komunistickou minulost. Ne abychom v něm četli o tom, co může přinést budoucnost.

Vlastně je komické, že ještě loni způsobil 1984 úplně jinou kontroverzi. Nevím, zda jste to zaznamenali, ale bylo zveřejněno, že majitelé autorských práv povolili americké feministické autorce Sandře Newmanové, aby napsala Orwellův příběh z ženské perspektivy. Bude se jmenovat Julie, podle jména ženy, do které se zamiloval hlavní hrdina Winston Smith a měl s ní zakázaný milostný vztah. Měla by vyjít počátkem příštího roku.

Tahle zpráva loni vyvolala poměrně pozdvižení a mnozí kritici, samozřejmě hlavně muži, se ptali, jaký smysl něco podobného má. Proč do jednoho ze základních děl, jež se vyrovnává s totalitarismem a nesvobodou, ještě uměle montovat feminismus?

Ach, ty sladké kulturní války! Určitě tehdy padla i okřídlená věta, že svět řešící pohlaví a gendery takzvaně není v pořádku. Jenže my až dnes, kdy zemi v Evropě ničí skutečná a paralyzující válka, víme, co to je. Co to znamená, když svět opravdu, ale opravdu není v pořádku.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované