Hlavní obsah

Glosa: Bojkot univerzity versus antisemitismus

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Izraelský voják hlídá na autobusové zastávce u města Ariel na Západním břehu Jordánu.

Reklama

Článek

Je důvod neudělit prestižní ocenění vědci jen kvůli tomu, že podepsal petici za bojkot univerzity sídlící na okupovaných územích? Není, rozhodl správně izraelský nejvyšší soud.

Mírový summit s arabskými spojenci i teroristické útoky stoupenců Islámského státu. Zpráv z Izraele přichází v těchto dnech hodně, tahle kauza by ale také neměla zapadnout. Nejvyšší izraelský soud v úterý zvrátil rozhodnutí ministryně školství, která odmítla udělit nejvyšší vědecké ocenění, Izraelskou cenu, Odedu Goldreichovi. Ministryně přitom nijak nezpochybňovala jeho vědecký přínos, důvodem byla matematikova výzva k bojkotu Arielské univerzity sídlící na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Ministryně za pravicovou stranu Nová naděje Jifat Šašaová-Bitonová se rozhodla navázat na postoj svého předchůdce a vědeckou cenu Goldreichovi neudělit, protože osoba, která „volá po bojkotu izraelské akademické instituce, si státní ocenění nezaslouží“. Argumentovala také tím, že bojkot univerzity je útokem na svobodu slova.

Soudci ale rozhodli jinak: neudělení státního vyznamenání vědci kvůli jeho politickým názorům by podle nich bylo z hlediska svobody slova mnohem horším proviněním.

Goldreich podepsal výzvu k bojkotu univerzity proto, aby vyjádřil nesouhlas s německým rozhodnutím označit hnutí BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, česky: Bojkot, odklon investic a sankce – pozn. red.) za antisemitské. On sám prý ale příznivcem BDS není, je jen proti izraelským osadám na Západním břehu.

Renomovaný vědec tak Německu ukázal, že výzvy k bojkotu kvůli okupaci opravdu nemusí mít nic společného s antisemitismem, vždyť s nimi souhlasí i část progresivních židů. Je dobře, že soud rozhodl o udělení ceny na základě vědeckého bádání, a ne loajality k vládě.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované