Hlavní obsah

Glosa: Nepije. Vyvětrá. Seznam maličkostí, které chci od příštího prezidenta

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Pár požadavků na nového prezidenta…

Reklama

Článek

Věřím, že nový prezident prostě nemůže být horší než ten stávající. Což ale samo o sobě nic neznamená.

Zbývá už jen necelých devět měsíců. Osmého března 2023 odletí třetí český prezident Miloš Zeman podle amerického zvyku vrtulníkem ze svého letního a už několik let stálého sídla v Lánech do svého nového postprezidentského sídla v Lánech. Naštěstí jinde v Lánech.

Na jeho místo nastoupí nová hlava státu. Čtvrtý prezident. Nebo první prezidentka. Nemám v tomhle souboji favorita a nečekám, že by se mi podařilo k některému z kandidátů zahořet takovými sympatiemi, jako se mi to stalo naposledy v roce 1992 s Billem Clintonem. Přesto mám jako občan jistá očekávaní a nároky.

Věřím, že nový prezident prostě nemůže být horší než ten stávající. Což ale samo o sobě nic neznamená. Co tedy požaduji po novém prezidentovi či prezidentce?

Tady je seznam mých úkolů a požadavků na Zemanova nástupce či nástupkyni.

Přečte si ústavu.

Pochopí ústavu.

Bude ctít ústavu, protože to je ústava. Krásné a srozumitelné dílo, a když se v ní píše, že prezident něco učiní, znamená to, že to prezident skutečně učiní. Ne že si to bude měsíc rozmýšlet a pak udělá, co se mu zachce.

Bude respektovat, že jsme se kdysi rozhodli pro parlamentní demokracii, v níž je úkolem prezidenta, byť přímo voleného, krize tlumit a řešit, nikoliv je vyvolávat.

Bude schopen rozeznat pravou a levou ruku a světové strany se zvláštním zřetelem na Východ a Západ.

Energii, kterou ušetří tím, že nebude zbytečně intrikovat, věnuje pozitivním činnostem. Nebude podléhat všeobecně rozšířeným předsudkům, a už vůbec je nebude podporovat. Naopak bude stát na straně slabších, znevýhodněných a tradičně ponižovaných.

Slavnostně za několik let otevře památník romského holokaustu v Letech u Písku a pronese při té příležitosti empatický projev hodný hlavy civilizovaného a z historie poučeného státu.

Nebude používat slovo „Sudeťák“.

Nebude 17. listopadu předstírat, že neexistuje ani svátek, ani on.

O své existenci a pracovním programu dá vědět pokud možno každý týden.

Na začátku svého mandátu – nebo třeba ještě v kampani – zveřejní lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu a během dalších pěti let bude pravidelně informovat o změnách.

Nebude chlastat.

Vybere si svůj tým tak, aby to byla sestava poskytující standardní úřednický servis hlavě státu, nikoliv cíl intenzivního zájmu zpravodajských služeb a speciálních policejních útvarů.

Funkcí kancléře pověří osobu schopnou projít běžnou bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu na stupeň „přísně tajné“ a veřejně požádá zákonodárce, aby tuto povinnost zanesli do zákona o Kanceláři prezidenta republiky, kde trestuhodně chybí.

Do funkce svého mluvčího jmenuje někoho dospělého a psychicky odolného. Pro jistotu mu ovšem zakáže přístup na sociální sítě.

Nenechá své podřízené krást.

Nebude před volbou slibovat, že nebude udělovat milosti.

Nebude udělovat milosti svým blízkým spolupracovníkům.

Zbaví Hrad monarchisticko-papalášské veteše a nebude trvat na tom, aby se jeho kilometr dlouhá kolona při přejezdu na zámeček v Lánech řítila po dálnici dvousetkilometrovou rychlostí.

Občas někam pojede vlakem, aby podpořil šetrnější způsoby dopravy. Ve vlaku nebude kouřit.

Otevře Pražský hrad veřejnosti.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Bude pravidelně poskytovat důstojné rozhovory České televizi a Českému rozhlasu (a Seznam Zprávám).

Pokud to bude nutné, dokáže v pravý čas pronést stejně silný projev jako prezident Zeman po ruském útoku na Ukrajinu. A protože se nebude po celou dobu mandátu chovat jako Miloš Zeman, lidé mu to i uvěří.

Státní vyznamenání bude udělovat lidem, kteří si státní vyznamenání zaslouží, což neznamená, že platili prezidentovi kampaň nebo mu pro ni točili klipy. V Česku stále žije spousta lidí, kteří měli dostat medaili už dávno. Seznam návrhů dodám na požádání.

Jmenuje ředitele BIS Michala Koudelku generálem už jen proto, že dokázal zemi uchránit před jeho předchůdcem.

Po příchodu na Pražský hrad důkladně vyvětrá a nechá pečlivě vymalovat všechny prostory, případně povolá exorcistu.

A konečně: bude mít rád svou zemi – míněno je Česko – a bude se snažit, aby ji svému nástupci odevzdal alespoň ve stejném stavu, v jakém ji převzal.

Reklama

Doporučované