Hlavní obsah

Glosa: „Deset důvodů, proč mě nevolit.“ Je to dobrá strategie?

Foto: Profimedia.cz

Nervozita je pochopitelná i ve světle minulé volby, kdy graficky nesnesitelné zprávy plné falešných obvinění útočily na Jiřího Drahoše.

Reklama

Článek

Danuše Nerudová zveřejnila „10 důvodů, proč (ne)volit Danuši Nerudovou“. Nejde o žádnou sebereflexi, ale o výběr z řetězových mailů, které o prezidentské kandidátce kolují a které se snaží vyvracet.

Jde třeba o to, že prý vystudovala Aspen Institute, že její manžel je Babišův právník, že chce povinné očkování nebo zavést školné a poplatky ve zdravotnictví. Nic z toho není pravda, vysvětluje tým Danuše Nerudové na webu i na sociálních sítích.

O jakousi předběžnou „damage control“ se snaží i manžel Nerudové Robert, který naznačuje, že se na něj něco chystá. Prý „slyšel z více stran, že útoky na Danu budou ještě více vedeny přese mě“. A všechny vyzývá, aby si případné námitky nevyřizovali s jeho ženou, ale osobně s ním.

Na podobnou vlnu naskočil i konkurenční kandidát Petr Pavel, jenž už v prosinci na tiskové konferenci zveřejnil seznam pomluv, které v kampani očekává. Mezi ně patří, že spolupracoval s StB nebo ruskými tajnými službami. A také že bil svou první ženu.

Není divu, že se kandidáti snaží s vlnou „řetězáků“, které v posledních týdnech plní mailové schránky voličů, nějak vypořádat. Z analýzy skupiny Čeští elfové vyplývá, že právě Nerudová s Pavlem jsou hlavními terči tohoto způsobu kampaně. Na oba se trollí farmy zaměřily ve chvíli, kdy v průzkumech začali ohrožovat Andreje Babiše.

A nervozita je pochopitelná i ve světle minulé volby, kdy graficky nesnesitelné zprávy plné falešných obvinění útočily na Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Poslechněte si podcast Vlevo dole

Otázka ale je, jestli zrovna tohle je dobrá obranná strategie. Na první pohled se to tak může jevit – předběhnete své odpůrce, vyrazíte jim z ruky zbraň a nenecháte se zaskočit.

Na část voličů to ale může mít opačný efekt – osobně je upozorníte na pomluvu, která by se k nim jinak třeba vůbec nedostala. A to v době, kdy spousta lidí čte jen výkřiky na sociálních sítích nebo zběžně přelétne titulky bez pátrání po jakémkoli kontextu.

Když k tomu přimícháme efekt „na každém šprochu pravdy trochu“, je opravdu bezpečné pomáhat šíření chytlavých výrazů jako „Aspenuše“ nebo „turborektorka“?

To na druhé straně spektra takové problémy vůbec neřeší, spíš naopak. Stranický facebook SPD, která do voleb vysílá Jaroslava Baštu, si z řetězovými maily v nejmenším nezadá.

Jeden příklad za všechny – Tomio Okamura naznačuje, že Nerudová zpochybní Benešovy dekrety, protože jí radí „přítel landsmanšaftu“ Daniel Herman. A to by si člověk myslel, že alespoň v roce 2023 už dají se sudetoněmeckou kartou pokoj.

A Andrej Babiš? O tom žádné dezinformace nekolují. Proč taky. Seznam jeho opravdových prohřešků je tak dlouhý, že není třeba se s nějakými výmysly obtěžovat. A hlavně – jak ověřily několikery volby – jeho voličům je to beztak úplně jedno.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované