Hlavní obsah

Glosa: Disciplínu, lidi, disciplínu!

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Přestávám se definitivně divit, proč jsme v takové bryndě.

Reklama

Článek

V posledních dnech mírně klesá počet nově nakažených covidem a současně také morálka některých, kteří se s nemocí potkali. Chce to trochu disciplíny, český člověče. Jinak se z toho nikdy nevyhrabeme.

Blíží se poslední adventní neděle a Štědrý den. A protože nikdo nechce nejhezčí svátky v roce prožít v záplavě negativních zpráv a smutných statistik, vyměnili jsme zdlouhavé koronavirové truchlení za chlácholení.

Chceme si myslet, že epidemie zpomaluje a že se blýská na lepší časy. Jako bychom si chtěli nadělit předčasný vánoční dárek. Ten hezky zabalený, s velkou barevnou mašlí.

A přitom je docela jasné, že v něm po roztrhání třpytivého balicího papíru najdeme tak akorát dva roky nošené ponožky s velkými dírami a vytaženými nitěmi. Přesně takový je totiž koronavirus, který si dost možná jako nechtěný dárek budeme rozbalovat ještě dalších několik let. Tedy pokud se něco zásadně nezmění.

A tím mám na mysli hlavně rozhodování lidí. Ať už těch, kteří zpochybňují význam očkování, falšují covid pasy nebo zatracují lékaře. Ale i těch, kteří se s nákazou setkali a myslí si, že pro ně platí pravidla odlišná od těch, jež nastavila vláda a do velké míry i selský rozum.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A sice: jste nakažení, nechoďte mezi lidi. Byli jste v kontaktu s nemocným, izolujte se, dokud test neprokáže, že jste zdraví.

Zkušenosti ovšem odhalují, že se někteří řídí vlastními alternativními normami. A tak dál chodí bez testů a vakcinace do práce mezi zdravé, i když se necítí dobře. Posílají své neočkované a současně netestované děti na výlet s kamarády. Nebo letí letadlem i přes vážné podezření, že jsou nakaženi.

Zmíněné mikropříběhy mi naservíroval uplynulý týden. Když spočítám, kolik lidí jen z mého okolí chybou druhých uvázlo v síti nákazy, přestávám se definitivně divit, proč jsme v takové bryndě.

Dokud někteří budou žít nadále v přesvědčení, že zrovna v jejich případě existuje opodstatněný důvod pro vybočení z dávno platných pravidel, máme smůlu. Doba je zlá, ale zhoršujeme si ji sami svým chováním.

A že jsou ty Vánoce, zkusme to změnit. Nasaďme si respirátory, očkujme se, testujme se. Abychom k vám za rok přišli a vás ve zdraví zas našli. Radujme se, veselme se, v tomto novém roce…

Reklama

Doporučované