Hlavní obsah

Glosa: Dopisy, abyste se očkovali. Koho přesvědčí?

Foto: Seznam Zprávy

Nová vláda bude muset rychle vystřízlivět z nebezpečné iluze, že neočkovaní jen nemají dostatek informací.

Reklama

Článek

Chystá se další kobercový nálet na české poštovní schránky.

Opravdu ještě v naší republice existuje člověk, který nemá ani zdání, že na planetě řádí covid a pěkně napsaný dopis na hlavičkovém papíru mu pomůže se v situaci zorientovat a vydat se do nejbližšího očkovacího místa nebo k praktikovi pro vakcínu?

Nerozumím tomu, že se stará, ale i příští vláda vrací k myšlence, že lidé změní názor za pomoci černého na bílém, masově vytištěného, zalepeného do obálek a rozvezeného do stovek tisíc schránek.

Na středeční tiskové konferenci nastávající vlády to opět zaznělo z úst místopředsedy ODS Martina Kupky: „Změna přístupu, se kterým přicházíme, je vysvětlit každé skupině, v čem se jí očkování vyplatí, jaké jsou konkrétní dopady i na její věkovou skupinu,“ řekl, aby následně dodal: „Tak, jak jsme navrhli, aby co nejrychleji pojišťovny spustily informování pojištěnců, pokud se neočkovali, aby ty informace běžely adresně formou dopisů, e-mailu, ale i telefonátů.“

Zase ty dopisy! A hned jako první zmíněný komunikační kanál. Kolikáté už to budou? V létě měl přijít dopis rovnou do všech schránek. V listopadu posílala největší pojišťovna VZP neočkovaným seniorům dopis a lákala na poukaz na vitamíny.

A teď nová vláda uvažuje, že zahájí ještě jeden kobercový nálet na české poštovní schránky. Tedy až poté, co bude jmenovaná, shodne se na obsahu textu, nechá dopisy někde vytisknout a následně rozvést. Takže to správně zmiňovali na tiskové konferenci až mezi střednědobými plány.

Jaký by asi měl být obsah? Něco ve smyslu: Ahoj, tady nová vláda, je nám líto, že se to musíte dozvědět zrovna od nás, ale zuří virová epidemie. Na celém světě. Jediné, jak s tím zatím umíme bojovat, je očkování, o kterém jste asi taky neslyšeli, protože jinak bychom Vám nepsali. Očkováním výrazně snížíte riziko, že tu nemoc chytnete, ještě výrazněji, že s ní skončíte v nemocnici. A tak vlastně pomůžete všem, protože nemocnice jsou přetížené. Zrovna ve vaší věkové kategorii – zde doplnit věk – je to fakt důležité.

Problém je, že si neumím představit, že například lidé, kteří sami sebe považují za novodobé disidenty a nepřesvědčí je ani to, že lidé z nejbližšího okolí skončili na kyslíku, si řeknou: Jo, tady na tom papíru je kus pravdy, a to, co píšou všichni z mého okolí na Facebook, je blbost.

Myslím, že nová vláda bude muset rychle vystřízlivět z nebezpečné iluze, že neočkovaní jen nemají dostatek informací. Naopak. Ale čím dál tím víc z nich tím, že jsou neočkovaní, žije. A není to protest proti vládě Andreje Babiše, pro řadu z nich se to stává něčím jako životním stylem, něčím co určitou skupinu obyvatel spojuje a vytváří to u nich pocit pospolitosti.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované