Hlavní obsah

Glosa: Důstojný důchod za dítě? Mám lepší nápad

Foto: Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Liberálnější voliče asi moc nenadchne.

Reklama

Článek

Nechci, aby mi stát sliboval důstojný důchod za dítě. Ale udělalo by mi radost, kdyby mi pomohl, abych si na něj mohla i s dětmi vydělávat.

Příští ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil svůj plán důchodové reformy. S důstojným důchodem, ať už to znamená, co chce, mají počítat jen rodiče dvou a více dětí. Zbytek si musí na penzi šetřit sám.

Debaty o tom, jak k tomu přijdou homosexuálové a bezdětní, kteří celé roky poctivě odvádějí do systému, s dovolením přenechám jiným. Ale ani všichni rodiče, kteří by to v Jurečkově systému „vyhráli“, nejsou úplně nadšení.

Návrh na vyšší důchody pro dětné vypadá jako zásadní nepochopení toho, s čím se rodiny vlastně potýkají. Že mají rodiče (především matky) mizerné důchody, není gró problému. Je to jen jeho důsledek, taková závěrečná třešnička na dortu.

Rodiče (především matky) kromě nákladů na výchovu přicházejí v důsledku péče o děti o pracovní příležitosti a celý život „doplácejí“ nižším výdělkem. To se samozřejmě z logiky věci bude dít vždy – jsou ale prorodinné politiky, které ten propad dokáží zmírnit, nebo ho rozložit mezi oba rodiče. My ale takové politiky neděláme.

Místo toho slibujeme rodinám, které zažívají finanční propad teď, že jim pomůžeme za padesát let. No neber to. Úplně vidím ty zástupy žen, jak s vidinou „důstojného důchodu“ míří do porodnic.

Nechci, aby mi stát sliboval důstojný důchod za dítě. Ale udělalo by mi radost, kdyby mi pomohl, abych si na něj mohla i s dětmi vydělávat.

Dostupná předškolní péče pro menší děti, podpora částečných úvazků – zní to už jako otravné klišé, které slyšíme před každými volbami. Ale opakovat se musí, protože na výsledek pořád marně čekáme.

Abych lidovcům nekřivdila: ve skutečnosti pravděpodobně ten problém chápou velmi dobře. Jen prostě pracující matka malého dítěte odporuje jejich představám o tradiční rodině, která jediná si podle nich zaslouží podporu od státu.

Vypadá to trochu jako tolik kritizované sociální inženýrství, ale pokud je konzervativní, tak to zjevně tolik nevadí.

Je to samozřejmě legitimní politický postoj a část voličů nové koalice tohle řešení určitě uspokojí. Liberálnější voliči ale budou nejspíš zklamaní. Vrásky by to mělo dělat především Starostům a Pirátům – protože právě od nich jejich příznivci čekali skutečnou změnu v prorodinné politice.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované