Hlavní obsah

Glosa: Kroupy o velikosti tenisových míčků válcují politiku i sex

Foto: Profimedia.cz

Jak někde víc zaprší a voda zatopí sklep, rozplétání činností zločineckých spolčení jdou stranou.

Reklama

Článek

Jste náhodou politik, kterému hrozí provalení korupčního skandálu? Šance, že se to ututlá, je malá, ale ještě se můžete modlit. Modlit se, že se zatáhne a někde spadnou kroupy.

Češi milují zprávy o počasí. Běžně se umísťují v přehledu nejčtenějších článků a mnohdy dokážou zastínit i politické kauzy.

Jak někde víc zaprší a voda zatopí sklep s lopatami, rozplétání činností zločineckých spolčení jdou stranou a místo nich se čte o řádění živlů. Že si nevymýšlím, dokládá přehlídka popularity článků. Například analýza o tom, že se v Česku mění počasí nejvíc za století, se u nás na Seznam Zprávách vyšvihla do úterní Top 10 a obsadila čtvrtou pozici na žebříčku čtenosti dne.

Obzvlášť nyní před prázdninami lidé pozorně sledují, jestli jim cestu do Chorvatska nezkomplikuje přívalový déšť. Obden se tak mezi hlavními zprávami dočteme o tom, že Česku zatápí bouřky, že na D1 kroupy rozbíjely čelní skla nebo že sešup krup o velikosti tenisových míčků zmasakroval Volyni na Strakonicku.

Meteorologické jevy frčí i na sociálních sítích, což si vyzkoušel snad každý z nás. Západ slunce, první sníh nebo nedej bože duha od země k zemi patří k „nejlajkovanějším“ příspěvkům, pod nimiž si svou nadílkou rádi přisadí i ostatní sledující.

Posedlost zprávami o počasí se neomezuje jen na Česko. Rostoucího zájmu o předpovědi si všimli i vývojáři vyhledávacího nástroje Google s tím, že zjistili zajímavou věc. Zatímco v roce 2004 patřilo k často vyhledávaným pojmům slovo „sex“, v roce 2017 jej překonalo slovo „počasí“.

Málokoho proto překvapilo, že když minulý týden zemřel meteorolog a dlouholetý moderátor zpráv o počasí Ján Zákopčaník, zpráva o jeho odchodu obsadila přední místa na stránkách zpravodajských serverů.

Například u nás se umístila mezi pěti nejčtenějšími články dne, a to i přesto, že Zákopčaník z obrazovky České televize promlouval k divákům naposledy před více než sedmnácti lety.

Ján Zákopčaník totiž nebyl celebritou, která se stala hlasatelem pořadu o počasí, ale meteorologem, jenž se teprve pak stal celebritou. Nezbývá než mu popřát slunce v duši a vám všem hodně slunce na pláži.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:
Ján Zákopčaník

Doporučované