Hlavní obsah

Glosa: Matějská je tu, lidé v okolí se zas můžou zbláznit

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Matějská pouť zanechává v okolí významnou zvukovou stopu. Ilustrační snímek.

Reklama

Článek

Oktoberfest se v Mnichově odbyde za necelých dvacet dní, kdežto Matějská juchá skoro dva měsíce.

Zatímco se do Prahy vrátil mráz, lidem žijícím v okolí holešovického výstaviště začaly horké dny: je tu zase Matějská pouť.

Všichni se přece těšíme na strašidelný dům, padesát metrů vysoký řetízkový kolotoč, obří ruské kolo, bezpočet houpaček, skákacích hradů, střelnic, autodromů, nafukovacích balonků a směs langošů, bramboráků, tureckého medu, cukrové vaty a Michala Davida.

Pro přespolní je to v pohodě. Přijedou, pobaví se a zas jedou domů, ale obyvatelé z přilehlých částí Holešovic, Dejvic a Troje jsou odsouzeni, aby denně kromě pondělí poslouchali rámus z atrakcí spojený s hlasitým přehráváním největších hitů osmdesátých let.

„Hejtit“ Matějskou jako nejoblíbenější pouť v Česku může působit „dědkovsky“ – vždyť přece, co komu udělá? Ale druhý pohled je ten, že právo jednoho končí tam, kde začíná právo jiného, a hluk z poutě zdaleka překračuje hranice pozemku, kde vládnou Kočkovi.

Lidé žijící na doslech tepajících atrakcí se cítí bezmocní a frustrovaní. Na zvukový smog si stěžují každý rok, aniž by se něco zlepšilo. Slibovala se různá omezení či instalace audiosenzorů, ale decibely vibrují dál, o víkendech dokonce až do desíti večer.

Pro lidi žijící v okolí jsou to podobná muka jako pro Mnichovany z okolí Theresienwiese, kde se koná pivní Oktoberfest. Jenže ten se odbyde za necelých dvacet dní, kdežto Matějská juchá skoro dva měsíce, aby ji pak v areálu vystřídaly hudební festivaly a open airy.

Zastánci Matějské říkají, že pouť se v Bubenči koná každoročně už padesát let, takže to přece nemůže nikoho překvapit. Připomínají, že je to podobné, jako když se někdo přistěhuje k závodnímu okruhu nebo k letišti a pak se diví, že se tam jezdí automobilové závody nebo přistávají letadla.

Starousedlíci oponují, že okolí patří odjakživa k rezidenčním čtvrtím a nedaleká Stromovka je klidová zóna sloužící odpočinku velké části Prahy.

V ideálním případě by spor mohl vyřešit kompromis, jak ho navrhuje nejmenovaný obyvatel žijící v ulici Nad Královskou oborou, který říká: „Dělejte si tam, co chcete, ale příště už si ten randál pusťte laskavě do sluchátek.“

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované