Hlavní obsah

Glosa: Nejhorší opozice na světě! Ale kterou myslíte?

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Fiala žádá nouzový stav na dva měsíce, Sněmovnu chce odsunout do pozadí.

Reklama

Článek

„Buď slušný k lidem, které potkáš, když stoupáš vzhůru. Mohl bys je potkat, až budeš padat.“ Okřídlený citát z tajenek v křížovkách se dá použít i na politiku. Jen v politice potkáš ty lidi velmi pravděpodobně a možná velmi brzo.

Je až kouzelné, jak rychle a snadno vklouznou politici do rolí, které jim občané ve volbách přidělí. Nyní vládní strany touží po mimořádných kompetencích a Babišovo ANO se zase ze všech sil snaží překonat onu nenáviděnou nejhorší opozici světa, kterou prý současné vládní strany byly v letech pandemie.

Nejprve k vládě. Už nikdo nespočítá, kolik času strávilo Česko v uplynulých dvou letech debatováním o prodlužování nouzového stavu kvůli šíření nemoci covid-19. Kabinet v čele s Andrejem Babišem byl jeho zastáncem, tehdejší opozice byla ostře proti. Logicky argumentovala, že potřebuje podklady a konkrétní důvody, proč má nouzový stav, jenž smazává některé právní rámce, vládě donekonečna prodlužovat.

Stačilo pár měsíců a úplně titíž lidé se při řešení současné krize nedokážou obejít bez nouzového stavu. Dokonce sám premiér Petr Fiala žádá jeho zavedení na déle než dosud obvyklých 30 dnů. Sněmovnu chce odsunout do pozadí. To je – řekněme si otevřeně – trochu „babišovské“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A připomeňme si znovu: Za čtyři roky může být u moci někdo jiný, někdo, kdo nemusí mít dobré úmysly a komu se budou podobné věci „hodit do krámu“. Nejsme v Maďarsku. Vládnutí je u nás naštěstí jen na chvíli.

Teď k současné opozici, respektive k její nejviditelnější části, kterou je hnutí ANO. Státotvornou masku „v době války stojíme za panem premiérem“ neudrželi jeho členové dlouho. Asi to ani není úkol opozice. Nicméně je zarážející, jak rychle proběhl přesun od této pozice k obvyklému stylu ANO. Sice ještě nedošlo na předvolební „žádné chaty a chalupy migrantům“, ale stále naléhavěji používané sousloví „naši lidé“ z úst politiků ANO skrývá podobné poselství.

A metody? Jestli Babiš vyčítal současné vládě, že je nejhorší opozicí na světě, pak těžko říct, kam se plánuje zařadit sám. Drobný příklad přinesla nedělní debata mezi Alenou Schillerovou a Markétou Pekarovou Adamovou. Hned po jejím skončení rozjelo ANO na sociálních sítích „skandál“: Pekarová Adamová přiznala, že se „vláda nemá starat o lidi“! „Chvilka pravdy,“ uvedla na Twitteru Schillerová. Byla to ovšem spíš chvilka lži nebo chvilka oblíbené disciplíny „trhání z kontextu“. Drsná věta Pekarové Adamové zní úplně jinak, když k ní přidáme její zbytek: „Stát se má starat o to, aby se o sebe lidé co nejlépe mohli postarat sami. Nepotřebují k tomu vodit za ručičku, ale musí k tomu mít férové podmínky.“

To je od hnutí ANO dost pod pás a byl to právě Andrej Babiš, který tak rád hořekoval nad opozicí a novináři, že jeho mírně řečeno nešťastné výroky vytrhávají z kontextu a on je pak pro smích jako v „best in covid“.

Takže naposledy: Chovej se slušně, za čtyři roky bude všechno jinak.

Reklama

Doporučované