Hlavní obsah

Glosa: Ó díky, velký omikrone

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Mutace ný a ksí byly z názvosloví z taktických důvodů vynechány.

Reklama

Článek

Omikron svět vyděsil některými tušenými vlastnostmi. Ale jestli pandemii zhorší, nebo se naopak stane předzvěstí jejího konce, zatím nevíme.

Před týdnem věděl jen málokdo, že omikron je písmeno řecké abecedy. Když se podíváme na trendy ve vyhledávání například na Googlu nebo Seznamu, byl zájem o omikron v posledních týdnech téměř neměřitelný. Vše se změnilo v pátek navečer našeho času, kdy z nuly vyskočil prakticky na maximum.

Víme proč, toto jméno dostala nová varianta koronaviru, která je natolik významná, že si podle Světové zdravotnické organizace zaslouží své jméno. Víme i to, že tyto varianty dostávají jména podle písmen řecké abecedy, aby se předešlo stigmatizaci zemí či regionů, kde se poprvé objevily.

Už to, proč se varianta jmenuje omikron, je… když ne vtipné, tak nepochybně symptomatické pro dobu, ve které žijeme. Na řadě bylo 13. písmeno abecedy ný, a tak byla nová varianta také nazvána v prvních zprávách v médiích. Ale jejich autoři se unáhlili a WHO se nakonec ný i ksí, tedy 14. písmeno abecedy, rozhodla přeskočit.

Oficiální důvod nevíme, neoficiálně to bylo proto, že ný, psáno anglicky nu, by se mohlo plést se slovem new neboli nový. A ksí, neboli xi, je zase anglická transkripce jména čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Není to roztomilé?

Omikron svět vyděsil některými tušenými vlastnostmi, zejména vysokou nakažlivostí a možnou rezistencí vůči vakcínám. Skoro jako bychom se po necelých dvou letech vrátili na začátek pandemie, kdy se nakažení počítali na jednotky, maximálně desítky případů. A kdy některé země nereagovaly vůbec, zatímco jiné reagovaly radikálně zavřením hranic.

To vše se děje i teď. Ale je tu jedna změna, možná pro konzumenty médií subtilní, ale ve skutečnosti významná. V rozhovorech s vědci, experty i lékaři mnohem častěji než kdykoli v minulosti zaznívá: „Nevíme“, „Musíme počkat“ a „Uvidí se“. To je jeden z kladů pandemie: Nejenže nás naučila žít s nejistotou, ale učinila přednost z toho, když kdokoli přizná, že něco neví. Paradoxně to dnes bývají lidé, kterým nejvíc věříme. Poznáme je tak, že umějí říct „nevím“.

A my opravdu nevíme, jestli omikron zhorší pandemii a posune ji z kategorie „dlouhá nepříjemnost“ do kategorie „pohroma“ nebo „katastrofa“. Anebo se naopak ukáže, že přinese onemocnění se slabšími příznaky a průběhem, které budou předzvěstí konce covidové kalamity. Nevíme, můžeme říct pyšně.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Jednu zásluhu už omikron má: V mnoha zemích včetně Česka nejspíš urychlí očkování, protože je zřejmé, že to pomůže jednotlivcům i lidem kolem nich. To je jedna z mála věcí, které víme skoro jistě.

A ještě něco. Jestliže ještě v neděli nadělil premiér v demisi svým příznivcům v pravidelném videu svou dávku populismu, viz „To já nic, vánoční trhy chtěl zakázat Vojtěch!“, společně s dávkou fantasmagorií, jako bylo tvrzení, že se omikron šíří 500× rychleji, tak v pondělí došlo ke změně. A Babiš se společně s nově jmenovaným premiérem Fialou spojil a vyzvali občany k urychlení očkování.

Milión dávek vakcíny za týden je dobrá akce. Ano, měli něco takového udělat už týden po volbách, kdy bylo jasné, že k výměně vlády a premiérů dojde. A díky Bohu i omikronu za to, že se to děje aspoň teď.

Reklama

Doporučované