Hlavní obsah

Glosa: Poznáte prezidentského kandidáta? Na výběr je Hornbach a pojišťovna

Foto: Seznam Zprávy

Žijeme v těžké době.

Reklama

Článek

V „antibabišovském“ táboře už vypukla bratrovražedná válka. Hledá se tzv. ideální kandidát/ka.

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová zveřejnila předvolební videoklip, ve kterém veze dítě do školy autem. A schytává to ze všech stran: po městě snad má jet MHD a kudy to vlastně jede? Není tam zákaz vjezdu? A nemohla jet alespoň elektroautem?

Jejímu konkurentovi Petru Pavlovi se zase smějí, že jeho „chlapácké“ video, v němž kácí stromy, pohazuje si s kládami a opravuje střechu, vypadá spíš jako nějaký reklamní klip řetězce Hornbach.

Ano, ani jedno video se nejspíš nezařadí do zlatého fondu kampaní, na které budeme ještě za patnáct let vzpomínat. Takto okatě zdůrazňovat, že generál je – na rozdíl od Miloše Zemana – muž při síle, je trochu prvoplánové.

U Danuše Nerudové, která se ráda prezentuje jako kandidátka „pro budoucnost“, by volič zase čekal něco modernějšího než mamataxi natočené tak, že si ho člověk splete s reklamou na libovolnou pojišťovnu.

Přesto je ta kritika trochu přehnaná. A víc než co jiného ukazuje, že už naplno vypukla bratrovražedná válka v „antibabišovském“ táboře. Který zase bude hledat ideálního kandidáta a na ty ostatní vytahovat i trasu přes Zelňák nebo styl lezení po žebříku.

Jako by už Babiš vyhrál jakési předkolo – a mohl se v klidu soustředit na objíždění vesnic a domovů důchodců, zatímco se ostatní perou o roli jeho vyzyvatele.

Problém obou prezidentských videoklipů přitom není v tom, jak vypadají, ale v tom, co říkají. Respektive v tom, že toho kromě frází moc neříkají. Schválně si pojďme zkusit takový malý kvíz. Dokážete určit, který kandidát je autorem které věty?

Pokud se trefíte aspoň dvakrát, gratulujeme. A přejeme šťastný výběr.

1. Žijeme v těžké době.
2. Spousta věcí u nás nefunguje.
3. Budu pracovat.
4. Mám ve zvyku držet slovo.
5. Mám vizi.
6. Chci moderní zemi.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované