Hlavní obsah

Glosa: Pst, je válka, jiné problémy neexistují!

Foto: Seznam Zprávy

Rozumím, proč má konflikt za následek podporu armády i obrany. Čemu nerozumím, je ta samozřejmá normalizace toho všeho.

Reklama

Článek

Starý dobrý svět je zpět, volejme sláva a tři dny se radujme. Akorát že vůbec.

Když před téměř dvěma měsíci začala válka na Ukrajině, vyděsilo to všechny. Co mě ale vyděsilo nedlouho poté podruhé, byl ten zvláštně nadšený elán, který to v mnohých probudilo. Aha, válka Rusko versus Západ, to známe! Svět je zase konečně v pořádku!

Do názorového mainstreamu se vrací fascinace zbraněmi a vojenskou technikou a chvála kultu osobnosti. Sem tam se přidá inteligentně skrytá xenofobie a vše jako leitmotiv protíná až nábožná úcta k Petru Fialovi.

Jsem jediná, kterou válečná rétorika straší? Mám jako jediná obavy, když oficiální politické účty na sociálních sítích zveřejňují fotografie vojáků, tanků a zbraní? Sama zvedám obočí u čistě obdivných textů o premiérovi země? Jsem divná, když mi přijde okamžité sypání peněz do vojenské techniky a zbraní ve své podstatě nesmyslné, protože a priori nechci financovat zabíjení lidí?

Nejsem naivní. Rozumím tomu, proč má blízký válečný konflikt za následek podporu armády i obrany. Čemu ale nerozumím, je ta samozřejmá normalizace toho všeho. A nulový prostor pro jakoukoliv diskusi, která ten nový standard jakkoli kritizuje nebo nedejbože zmiňuje i další problémy, které současný svět a společnost mají.

Zmínila jsem tuhle na Twitteru, že matematik René Levínský v magazínu Heroine velmi zajímavě uvažoval nad krizí maskulinity. První komentář? „Řešíme tu daleko důležitější věci. Toto není problém.“ Velká část společnosti je totiž podle mého pozorování až zvrhle spokojená, že se zase mluví o tom, čemu rozumí. Svět se zase otáčí podle bílých heterosexuálních linií, uf!

Takhle se asi moc daleko nedostaneme. Ponižování a zesměšňování jakýchkoliv problémů ostatních, i když sám je člověk nemá, rozevírá společenské nůžky do stále větších šířek. Netvrdím, že nás intelektuální uvažování nad maskulinitou ubrání před Putinem. Empatie a soudržnost nás ale ubrání před putinismem. Dospělá, vyvinutá a tolerantní společnost je naší jedinou efektivní a udržitelnou zbraní.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované