Hlavní obsah

Glosa: Putin mění Evropskou unii k lepšímu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová má zkušenosti z postu německé ministryně obrany.

Reklama

Článek

Napadením Ukrajiny dosáhl ruský prezident Vladimir Putin toho, čemu se dlouhou dobu snažil zabránit. Místo rozvrácení Evropské unie ji bezprecedentně posílil a sjednotil.

O tom, že Kreml vede proti Evropské unii hybridní válku, pochybuje jen málokdo. Vměšování se do parlamentních voleb v členských státech EU, financování nejrůznějších populistických a eurofobních politických stran i placení trollích farem, které mají ovlivňovat veřejné mínění v evropských demokraciích – to je jen část z toho, co Rusko v posledních letech proti Evropě podnikalo.

Spoléhat se přitom mohlo na známý fakt: Evropská unie je sice dlouhá léta označována za ekonomického obra, ale také geopolitického trpaslíka. Ano, v Evropě sice zaznívají hlasy o posílení obranné spolupráce, mluví se o jednotkách rychlého nasazení a prohlubuje se vojenská spolupráce například v rámci projektu PESCO. To vše je ale ve srovnání s vojenskými schopnostmi a kapacitami Severoatlantické aliance pořád k smíchu.

Ruská agrese proti Ukrajině ale situaci změnila. Evropská unie, která obvykle nabízela u ozbrojených konfliktů jen komentář o „hlubokém znepokojení“, se rázem bezprecedentně semkla. Pro tvrdé sankce proti Rusku zvedli ruku i Maďaři, jejichž premiér Viktor Orbán se v posledních letech přátelil s Putinem více než se svými unijními kolegy.

Nedělní rozhodnutí o dodání stíhaček Ukrajině pak Unii dostává na cestu, aby se posměšné nálepky geopolitického trpaslíka definitivně zbavila. A z velmoci ekonomické se stala i velmocí vojenskou.

Uvědomili si to už i Němci, jejichž prvotní odmítání dodat zbraně Ukrajině rozhořčilo nejednoho pozorovatele možná největší agrese na evropské půdě od druhé světové války. Naštěstí si to ale rozmysleli a nakonec nezůstali jen u dodávky zbraní, ale rozhodli o masivním navýšení obranného rozpočtu.

Ano, Vladimir Putin opravdu dokázal změnit poměry v Evropě. K jeho smůle ale přesně opačným způsobem, než sám zamýšlel. A sny Václava Klause a Marine Le Penové, že se Unie vrátí k pouhé ekonomické spolupráci z časů před Maastrichtskou smlouvou, se rozpadly stejně jako ruské plány na dobytí Ukrajiny během dvou dní.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované