Hlavní obsah

Glosa: Rusko vyhrožuje. Šikanu je nutné zastavit, jinak poroste

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a v Bělorusku desetitisíce vojáků.

Reklama

Článek

Je třeba velkému chlapci ukázat, že stojíme pevně za menším a šikanu nebudeme podporovat.

Když na ulici vidím scénu, jak velký kluk v doprovodu kamarádů šikanuje mnohem menšího hocha, je mi jasné, koho se zastanu. Nemusím o tom vůbec přemýšlet a zasáhnu raději hned, než se výhrůžky vystupňují k první ráně. Ta totiž po chvíli vyhrožování vždycky přijde. A po ní přijde další a silnější a bití skončí až v okamžiku, kdy se agresor nasytí.

Problém je, že velký kluk, který tímto jídlem zesílil, dostane za chvíli ještě větší hlad a opět bude potřebovat někoho ponížit a porobit si ho, aby svůj hlad ukojil. Tak to bude dělat stále silněji tak dlouho, dokud sám nedostane „na budku“ a jeho apetit tím nezeslábne.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a v Bělorusku desetitisíce vojáků. Sever a východ Ukrajiny, která je téměř třicetkrát menší než Rusko, se tak stává místem, jímž mohou ruští vojáci do země kdykoli vstoupit a začít ji trýznit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Zatím to nedělají, jen svou přítomností vyhrožují podobně, jako když velký kluk na ulici pořvává na malého a svou sílu zdůrazňuje napínáním svalů a napřahováním ruky k ráně.

Právě teď je třeba zasáhnout a nenechat to dojít dál. Je třeba velkému chlapci ukázat, že stojíme pevně za menším a šikanu nebudeme podporovat. Pokud bychom to neudělali, ohrozíme tím v důsledku jen sami sebe.

Ruský „malčik“ má totiž, podobně jako každý agresor, obrovskou chuť k jídlu. V roce 2014 anektoval ukrajinský poloostrov Krym a v podstatě mu to prošlo. Nyní se však už s „malou svačinkou“ nespokojí.

Ačkoliv Moskva popírá, že by chystala útok proti svému sousedovi, je dobré tomu nevěřit, už jen kvůli zmíněné anexi. Sami máme zkušenost s tím, že Hitlerovi kus Československa obývaného Němci, kus, který získal dohodou v Mnichově, nestačil. Chtěl víc, mnohem víc. Chtěl tolik, že se nakonec obrátil i proti zemím, které mu onen první kus pomohly získat.

Využijme tuto nepříjemnou historickou zkušenost a neopakujme, nyní spíše z pozice přihlížejícího, stejnou chybu. Zastaňme se slabšího a pomozme mu. Hitlera při jeho tažení na východ zastavila až ukrutná zima, odpor sovětské armády a statisíce padlých. Co by při tažení na západ zastavilo Putina? Podporou Ukrajiny chráníme nejenom obecné lidské a morální hodnoty, ale i západní demokratické principy, které jsou nám vlastní.

Reklama

Doporučované