Hlavní obsah

Glosa: Slavme vstup do NATO. Jen to bylo v jiném světě

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

12. března 1999, ministr zahraničí v Zemanově vládě Jan Kavan podepisuje vstup do NATO. Vlevo americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, vpravo maďarský ministr János Martonyi.

Reklama

Článek

Kvůli situacím, jako je ta dnešní, jsme do NATO chtěli. Ale doufali jsme, že je nikdy nezažijeme.

Některá výročí má smysl si připomínat, i když zrovna nejsou kulatá. Protože mohou být až bolestně aktuální.

Takže ano, v sobotu 12. března uběhne 23 let od chvíle, kdy jsme v americkém městě Independence vstoupili spolu s Polskem a Maďarskem do NATO.

Byla to tehdy v roce 1999 velká sláva a mohli jsme to považovat za důkaz našeho civilizačního pokroku. Neuplynulo ani deset let od listopadu 1989 a ze zaostalé a okupované země se stal plnoprávný člen nejsilnější obranné aliance světa. Naše bezpečnost byla jednou provždy zajištěna.

Nebo spíš měla být. A stále je – jen se zásadně změnil svět kolem nás.

Do NATO jsme vstupovali nikoliv úplně bez zásluh – čeští (a slovenští) vojáci sloužili od roku 1990 v zahraničních misích v Kuvajtu či zemích bývalé Jugoslávie. Čeští politici v čele s Václavem Havlem, který naštěstí brzy přestal snít o světě bez vojenských paktů, ministrem zahraničí Josefem Zieleniecem a jeho náměstkem a pozdějším velvyslancem v USA Alexandrem Vondrou, vyvinuli nemalé úsilí a přesvědčili demokratický svět, že má cenu vzít mezi sebe i vcelku nevýznamnou zemi kdesi ve východní Evropě. (Zásluhy mají i mnozí další, na něž dnes nezbylo místo – oni ale dobře vědí, že vděk patří i jim.)

Ale taky je potřeba dodat, že jsme se členy Aliance stali v době, kdy západní svět dominoval a zdánlivě mu nehrozilo žádné vážné nebezpečí. Byly tu lokální konflikty, jako například ten na Balkáně, do nějž jsme se už jako spojenci z NATO vložili pár dní po našem vstupu. Sílilo také nebezpečí globálního terorismu, ale tenhle nepřítel byl až do 11. září 2001 příliš abstraktní a bez tváře.

Rusko, před nímž mělo NATO své země bránit v době svého vzniku, bylo ale v 90. letech slabé a ponížené a nevypadalo to, že by se mělo kdy vzpamatovat a zatoužit po své někdejší velmocenské roli.

A tak se zdálo, že zárukou naší bezpečnosti je sama členská průkazka do exkluzivního klubu, který může být navíc rád, že jsme se vůbec uvolili k němu připojit. A kde by měl taky každý pochopit, že jsme sice členy se všemi právy, ale samozřejmě bychom byli radši, kdybychom na našem území neměli žádné ty cizí vojenské základy, i kdyby šlo o jeden pitomý obranný radar.

A samozřejmě, že jsme si vědomi našich závazků, třeba členských příspěvků, ale jistě chápete, že si dvě procenta HDP na obranu teď nemůžeme dovolit, možná někdy v budoucnu, zkuste to po Novém roce. V roce 2030. (I když je fér říct, že tohle patří v našem klubu k bontonu, oni si Američani nakonec vždycky nějak poradí.)

Po třiadvaceti letech jsme najednou v úplně jiné situaci. Pořád ještě si můžeme říkat: Jsme v bezpečí, protože jsme v NATO a s NATO si přece nikdo neodváží válčit, to by musel být úplný šílenec.

Takže teď jednoho máme před sebou. Pustoší zemi, s níž naše zdánlivě neporazitelné společenství sousedí, vraždí civilisty a vyhrožuje jadernými zbraněmi. A i my, co jsme v 80. letech vyrostli vyděšení z dennodenních hrozeb válkou, zjišťujeme, že skutečná válka, která se nás bezprostředně dotýká, už je na našem dvorku a že možná budeme muset vylézt ze dveří a útočníkovi se postavit. Protože nebude jiná šance, i když si upřímně nedovedeme představit, jak by to mohlo vypadat a jak by to hlavně mohlo skončit. Slova „nesmíme ustupovat zlu“ se celkem lehce napíší, zpracovat je ale skutečně v hlavě je mnohem těžší – a autor tohoto textu přiznává, že to sám zatím úplně nedokáže.

Být v NATO je dnes mnohem důležitější než v březnu 1999. A taky ale mnohem obtížnější. Kvůli situacím, jako je ta dnešní, jsme do NATO chtěli – ale doufali jsme, že je nikdy nezažijeme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované