Hlavní obsah

Glosa: V teplákách a bez telefonu. Český mýtus ideálního uprchlíka

Foto: Seznam Zprávy

Kádrování uprchlíků na internetech je zpět. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

Už se zase závidí: lístek do zoo za korunu, MHD zadarmo.

Že úžasná solidarita Čechů s Ukrajinci časem alespoň částečně ochladne a že se objeví lidé, kterým začne česká pomoc vyloženě vadit, to asi čekali všichni. Že to nastane jen pár dní poté, co první uprchlíci překročí hranice, to je přece jen trochu překvapení.

Ale populisti a ruská pátá kolona v Česku se z počáteční bezradnosti vzpamatovali obdivuhodně rychle.

Uprchlíci už mají podle chytrolínů na internetu příliš hezké oblečení, někteří dokonce auta a „ajfouny“! Každý přitom přece ví, že slušný uprchlík si natáhne ty nejhorší tepláky, sbalí si kuličkové počítadlo a dětem zamaže obličej mourem, aby vypadaly dostatečně jako Oliver Twist.

Když jsme měli přijmout Afričany, volali jsme po nám kulturně bližších uprchlících. Když jsme je dostali, zdají se nám zase kulturně blízcí (tedy „málo chudí“) až moc. Mýtus ideálního uprchlíka je holt neúprosný.

Dětem, co utekly před bombardováním, už se závidí lístek do zoo za korunu. Jejich mámám, které přišly o domov a klepou se strachy o manžely, někdo závidí MHD zadarmo. Chtěla bych napsat, že už chybí jenom argument „a na nemocné děti sbíráme víčka“ – ale nechybí, i ten už v diskusích padl.

Najednou má strašnou péči o české samoživitelky každý, pro koho to ještě před několika minutami byly vyžírky neschopné udržet si chlapa nebo nohy u sebe.

Ombudsman se pohoršuje nad tím, že ukrajinský prezident není ve svém ostřelovaném bunkru dost pokorný a vděčný. Hnutí ANO a SPD už vyběhla na barikádu s vlajkou „naši lidé“.

A bude hůř, jak bude uprchlíků přibývat a trpělivosti a počátečního nadšení ubývat. Co s tím? Pomáhající občané se mohou snažit nenechat se otrávit a opakovat si, že podobné hlasy jsou v menšině, i když hlasité.

Ale větší rébus stojí před vládou Petra Fialy. Ano, premiér už se nejspíš těšil, že covid ustoupí a bude moci naplňovat svoje předvolební sliby o rozpočtově odpovědné pravici. Teď by je ale měl dát ještě na chvíli k ledu a začít pomáhat českým domácnostem s drahými energiemi a pohonnými hmotami.

A to i na úkor rozpočtu, už jen kvůli sociálnímu smíru. Jinak si tady sami mezi sebou uděláme do půl roku takové „naše“ peklo, že si to neumíme ani představit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované