Hlavní obsah

Glosa: Více úsměvů a méně šklebů, prosím

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Design karoserií stále častěji dává najevo převahu, bojovnost a agresivitu. Řidiči taková auta jednoduše chtějí.

Reklama

Článek

Taky vás v tomto roce na silnici někdo vybrzdil, vytroubil, vytlačoval nebo „vyfakoval“? Nejste sami. Agresivita řidičů tady byla, je a patrně i bude.

O tom, jak zlí jsme k sobě navzájem na úžasných českých silnicích, vypovídají statistiky BESIP, tedy oddělení ministerstva dopravy zaměřeného na bezpečnost silničního provozu.

Čísla říkají, že za nehody způsobené agresivními řidiči pojišťovny každý rok vyplatí až jeden a půl miliardy korun. Téměř devadesát procent Čechů je přesvědčeno, že se k sobě za volantem chováme čím dál hůř.

Dvě třetiny z nás se nechají agresivitou jiných řidičů vyprovokovat k odvetě: zrychlujeme, když nás někdo předjíždí, házíme myšky nebo jinak bráníme v předjetí. Když si to shrneme, i mnozí z těch, kdo čtou tyto řádky, se na silnici někdy chovají jako prasata.

Přestože se nejrůznější organizace i samotné automobilky snaží řidiče vychovávat k toleranci, klidu a odpovědnosti, výsledky se nedostavují. Otázkou je, co za to může?

U nových vozů lze vysledovat dva protichůdné trendy. Na jedné straně mají dokonalejší, účinnější a dostupnější bezpečnostní prvky, které zachraňují životy. Na druhou stranu si nelze nevšimnout čím dál agresivnějších designů.

Roztomile kulatá světla brouků, kachen a busíků, které se kdysi staly symbolem květinových dětí, nahradily nabroušené světlomety měřící si vozy v okolí jako svou příští kořist.

Pokud vás dnes někdo dojíždí rychlým pruhem rychlostí vysoce přesahující tu povolenou, ve vašem zpětném zrcátku rostou výhrůžné světlomety s výrazem, který varuje: uhni, nebo tě zabiju.

Přimhouřená zlověstná světla a vyceněné krvežíznivé chladiče již dávno nejsou poznávacím znakem nadupaných sporťáků, ale nosí je i rodinné kombíky, nákupní tašky na kolech i takzvaně udržitelné elektromobily.

Čím to? Důvodem není jen hon za menším aerodynamickým odporem, a tím pádem i zelenější spotřebou. Více vědeckých studií doložilo, že lidé upřednostňují auta se vzhledem dávajícím najevo převahu, bojovnost a agresivitu. Řidiči taková auta jednoduše chtějí.

Podle BESIP na českých silnicích letos zahynulo skoro čtyři sta lidí. Může jich být v příštím roce méně? Možná to chce více úsměvů a méně vyceněných zubů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované