Hlavní obsah

Glosa: Volíte Fialu, nebo Babiše? Tak šetřte

Foto: Pixabay.com, Seznam Zprávy

Nemusíme čekat, až se nám k autu nebo topení přilepí klimatický aktivista.

Reklama

Článek

Šetřit se může, musí i chce. A všechno z toho si zaslouží respekt.

V českém veřejném prostoru ještě neutichla debata, jestli devadesátá léta byla dobou skvělou, nebo příšernou, a současnost nám „milostivě“ umožňuje připomenout si jeden z aspektů téhle éry na vlastní kůži.

Inflace, drahota, šetření, utahování opasků, „strašák stagflace"… Ne zapomenuté, ale odstrkávané pojmy se derou zpátky do novinových článků i našich slovníků.

Politici se musí s tématem poprat taky. Na rozdíl od úspěchu či vítězství, které mají mnoho otců, drahota je sirotek. I když se jí leckdo snaží rodiče sehnat. Už jsme tu měli Babišovu drahotu i Fialovu drahotu, abychom nakonec našli otce v zahraničí a usnesli se na Putinově drahotě.

I samotné šetření má politický rozměr. Je šetření pro voliče čest, nebo hanba? Pirátský poslanec Jakub Michálek chválí Čechy, že utáhli kohouty svých radiátorů. „Šetříme miliony a bereme Putinovi peníze na zabíjení,“ prohlašuje. Hnutí ANO žádné pozitivní aspekty na sebeomezování neshledává, podle něj lidem prostě nic jiného nezbylo. „Nutíte nás méně topit, jezdit, jíst. Nechcete začít raději víc pracovat?“ oslovuje ministry největší opoziční strana.

Oprávněně nemusíme být nadšení z vládních kroků v boji se zdražováním. Točení salámem s příliš velkou přirážkou má ke koncepčnímu plánu, jak pomoci inflací zasaženým rodinám, daleko. Kvůli tomu ale, ať volíme kohokoli, nemusíme úspory úplně zavrhnout.

I Mezinárodní agentura pro energii nyní navrhla několik rad, jak ušetřit a zároveň omezit závislost na ruské ropě a zemním plynu. Pomaleji jezdit autem, chodit častěji pěšky, stáhnout topení, v létě nezapínat klimatizaci, radí mimo jiné. To jsou doporučení, která by asi podepsali i jiní odborníci než ti na energetickou nezávislost. Proč to nezkusit? Nemusíme čekat, až se nám k autu nebo topení přilepí klimatický aktivista.

Mimochodem, ne všichni se za šetření stydí. Když se před časem řešila rozdílná teplota v britských a českých domácnostech, velvyslanec Spojeného království u nás se k vrstvám oblečení a vypnutému topení hrdě přihlásil. „A co víc, považujeme to za ctnostné chování,“ nechal se slyšet. Inspirativní.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované