Hlavní obsah

Glosa: Zelenského kvíz z moderní historie

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Prezident Zelenskyj z obrazovky promlouvá k francouzskému parlamentu.

Reklama

Článek

Dělá to moc dobře. Ukázal, že personalizovaná reklama funguje vždycky nejlépe.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se nečekaně stal žijící ikonou světové politiky. Samozřejmě, jako silný lídr se postavil ruskému agresorovi. To ale není zdaleka vše.

Zelenskyj totiž spolu se svým týmem opět dokazuje, jak důležitou roli hraje dobře cílený politický marketing opepřený prvky propagandy.

Hned na začátek připomínám, že pojmem propaganda mám na mysli emocionálně nezabarvený termín vědomého rozšiřování ideologie. Tu logicky využívají v každé válce všechny zúčastněné strany a ukrajinští politici nejsou výjimkou. A neznamená to, že nestojím za Ukrajinou. Stojím.

Ale zpět k tématu. Ukrajinský prezident v posledních týdnech hovořil v nejrůznějších evropských i zámořských parlamentech. Telemostem se připojil do slavných historických místností, kde sedí vážení poslanci a vážené poslankyně, a dokázal, že personalizovaná reklama funguje vždycky nejlépe.

Co mám na mysli?

Ve francouzském Národním shromáždění Zelenskyj přirovnal situaci v Mariupolu k bitvě u Verdunu. V americkém Kongresu řekl, že Ukrajinci zažívají totéž, co Američané v roce 1941 při útoku Japonců na Pearl Harbor nebo při terorismu 11. září. V německém Bundestagu varoval, že Putin staví novou zeď mezi svobodou a nesvobodou. V izraelském Knesetu popsal, jak Ukrajinci „bloudí“ a Kreml rozhodl o „konečném řešení ukrajinské otázky“. V polském Sejmu bez okolků obvinil Rusy z letecké tragédie u Smolensku. V britském parlamentu citoval Winstona Churchilla. A v Itálii? Tam se elegantně vyhnul reminiscencím na fašistickou minulost tím, že město Mariupol velikostně přirovnal k Janovu. Fér.

Zelenského projevy by se mohly využívat v hodinách dějepisu jako kvíz z moderní historie. A cynik by našel určitou analogii k cimrmanovským přednáškám, které člověk docení jen se znalostmi dějin.

Každopádně to ukrajinský prezident dělá sakramentsky dobře. Do politiky vrací emoce a hlavně niterný zápal pro věc. Ten, který západní Evropa, uchlácholená dlouholetým mírem a uzemněná neohroženým kapitalismem, dávno ztratila.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované