Hlavní obsah

Glosa: Zemanova spravedlnost, oslavy konce války a další nejistoty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Doba je nejistá a vrchovatě se to týká i konce války.

Reklama

Článek

Žijeme v nejisté době. Jedna z mála nečekaných jistot je, že Miloš Zeman letos nebude slavit v Moskvě konec války.

Jestliže pocit jistoty patří k nejdůležitějším lidským potřebám, žijeme ve velmi neuspokojivé době. Nechci naše životní jistoty srovnávat s utrpením lidí na Ukrajině. To samozřejmě vůbec nejde. Ale i u nás, ve významně lepších životních podmínkách, se zvyšuje míra špatné nálady ve společnosti.

Je to dané i tím, že v době, kdy se nedá na nic spolehnout, už skoro nic neplánujeme, k ničemu se neupínáme a ničemu nevěříme.

Dvě ze tří českých dovolených začínají napětím, že se nikam nepojede, protože někdo z rodiny na poslední chvíli dostane covid. Ještě horší to je, a hlavně bylo, se školou, která chvíli je a chvíli není, takže všichni pracující neustále trnou, kdy zas zůstanou doma a budou hlídat děti.

Krajní nejistota panuje ohledně peněz a toho, jestli s nimi dokážeme vyjít. Reálná hodnota úspor padá rychlostí namazaného krajíce a asi třetina žadatelů o hypotéku letos od banky uslyší, že nemá šanci splnit podmínky a na vlastní bydlení může rovnou zapomenout.

S vírou v lepší budoucnost to vypadalo vachrlatě už před tím, než Putler zaútočil na Ukrajinu. Pak se naše již dost nahlodané životní jistoty proměnily v pocit úzkosti, že se ráno podíváme z okna a zjistíme, že začala třetí světová. O své jistoty tak přišli klienti Sberbank, majitelé plynových kotlů, i ti, kdo věřili, že hrozba jaderného holokaustu skončila s pádem Berlínské zdi.

Do mozaiky nejistot minulý týden přistál i jeden ryze tuzemský balvan v podobě prezidentské milosti pro šéfa lesní správy lánského zámku Miloše Baláka, odsouzeného na tři roky do vězení za ovlivňování veřejné zakázky za 200 milionů korun.

Tím, že prezident Miloš Zeman omilostnil „svého“ zaměstnance a s odvoláním na bezúhonnost a pracovitost jej postavil nad zákon, vlepil facku všem slušným Čechům, kteří si dosud mysleli, že správné je nekrást a že za prokázaný trestný čin patří také spravedlivý trest.

Bohužel, už ani právní jistoty nejsou, co bývaly. S dobrým známým na zámku či na hradě máte jistotu, že jestli na vás nějaká spravedlnost dosáhne, jistojistě to nebude ta lidská.

Co se výčtu nejistot týká, nelze nevzpomenout spekulace, které se v minulosti zjara pravidelně vyrojily ohledně toho, zda Miloš Zeman pojede, či nepojede do Moskvy, aby tam spolu s Vladimirem Putinem oslavil květnové výročí konce války.

Po únorovém procitnutí a konstatování, že Putin je šílenec, který by měl být izolován, můžeme s pravděpodobností hraničící s jistotou říct, že letos Zeman konec války v Moskvě slavit nebude. Konec války je totiž krajně nejistý.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované