Hlavní obsah

Fotoalbum z útěku nejhledanějšího zločince. Proč ho „lovci lebek“ nenašli?

Foto: Seznam Zprávy

Hledali, nenašli. Uprchlík Stanislav Seidl si v několika zemích pořizoval fotky s rodinou, policisté „vyhodnocovali analýzy“.

Reklama

Článek

Příbramský recidivista Stanislav Seidl zmizel z republiky před spravedlností na dlouhých jedenáct let, a kdyby se minulý pátek sám dobrovolně nepřihlásil na zastupitelském úřadu v senegalském Dakaru, s pravděpodobností hraničící s jistotou by nadále užíval svobody.

Přestože byl po celou dobu útěku v kontaktu s příbuznými, kteří ho bez jakékoli promyšlenější konspirace navštěvovali v jednotlivých destinacích jeho uprchlické trasy, čeští profesionálové na pátrání po lidech na útěku ho neobjevili.

Jednu z řadových postav příbramské galerky jenom nechali před sedmi lety zapsat za Česko na seznam The Most Wanted zločinů Evropy, přičemž dlouholetý kasař a bytař Seidl na něm dostal visačku zločince stíhaného za obchod se zbraněmi.

Proč tohle ztrácí logiku, patří k hlavním záhadám Seidlova příběhu.

Foto: Europol

Stanislav Seidl a jeho karta mezinárodně hledaného zločince.

Devětačtyřicetiletý Stanislav Seidl utekl krátce před tím, než měl nastoupit ke čtyřletému vězení za vykradení optiky, hasičárny a za pokus o vyloupení bankomatu, ale také poté, co výměnou za shovívavost sdělil úřadům informace o svých kumpánech a začal se obávat odvety.

Strach ze msty podsvětí je také to, co dodnes předkládá jako hlavní důvod svého útěku.

Když reportér Seznam Zpráv po stopách Seidlova příběhu letos v lednu vyrazil, zjistil, že na začátku mu jednosměrnou letenku na Gran Canaria koncem léta 2011 kupoval jeho strýc Martin Kratochvíl, který na Kanárských ostrovech žije a podniká mnoho let.

O začátcích Seidlova útěku mluví zcela otevřeně. „Nejdřív bydlel v jeskyni v horách. Udělal si luk a chystal pasti na divoké kozy, aby měl co jíst, a pil vodu ze studny,“ vypráví v podcastu Práskač v úvodu tohoto článku. „Potom za ním přijel jeho bratr a vybudovali si takové jako trošku lepší bydlení,“ dodává.

Od dalších Seidlových blízkých pak redakce zjišťuje, že jejich mezinárodně hledaný příbuzný si nepotrpěl na žádnou promyšlenou schovávanou. Pobýval sice v odloučené lokalitě v horách, ale zároveň nedaleko bydliště svého strýce. A rodina za ním běžně přilétala na návštěvu.

Foto: Seznam Zprávy

Na útěku v Gambii se uprchlík Seidl fotografoval s místním zápasníkem wrestlingu.

Bratr Tomáš dokonce se sourozencem na útěku pět let žil v jednom kamenném domku, kde pěstovali ovoce, zeleninu a prodávali turistům nakládané sýry. Dnes Tomáš Seidl říká, že kdyby policie chtěla, našla by je lehce.

„Celá léta se nic nedělo. Byli jsme sice v horách, odříznutí a s nikým jsme nekomunikovali, ale jezdili za námi otec, bráchova jediná dcera, byli tam i naši kamarádi. Kdyby policie hlídala otce nebo kohokoliv jiného z rodiny, prostě by nás objevila,“ podivuje se nad prací českých pátračů Tomáš Seidl.

Také dcera Stanislava Seidla vypráví bez tajností, že za svým otcem byla „nesčetněkrát“. A nejen na Kanárských ostrovech, ale později také v západoafrické Gambii. Z obou destinací ukazuje fotografie.

„Všichni říkali, jakože po nás půjdou policajti, že budeme mít napíchnuté telefony a že budeme vyslýcháni,“ říká dcera Dominika Průšová. „Za mnou doteď jediný policajt nebyl ani mě nikdo nekontaktoval. Takže já mám teď čisté svědomí, když to vyprávím, protože jsem nikdy nikomu nelhala, že nevím, kde je můj táta.“

Kde bere tu jistotu, zodpoví další větou: „Nikdo nikdy se mě na to neptal.“

Fotoalbum z útěku nejhledanějšího českého zločince:

Určitý předěl v historii Seidlova útěku přišel koncem roku 2016. Odbor pátrání policejního prezídia umístil Seidlovo jméno a jeho vizitku na seznam 60 nejhledanějších lidí Evropy.

Každá země může na seznamu využít dvě políčka, jedno si Češi rezervovali pro příbramského kasaře.

„On sice nesplňuje parametry toho ozbrojeného bankovního lupiče střílejícího z kulometu po všem, co se hne, ale rozhodně to není ptáček zpěváček, který by si nezasloužil pozornost,“ vysvětluje postup ředitel odboru cíleného pátrání, jinak řečeno „Lovců lebek“.

„Důležité pro nás bylo, že před spravedlností utíká už hrozně dlouho, proto jsme v rámci našich analýz vyhodnotili, že by nám při pátrání po něm mohla pomoct veřejnost,“ vysvětluje dále policejní šéf Michal Ohera v rozhovoru, který vznikl před tím, než se hledaný Seidl úřadům z vlastní vůle přihlásil. Bližší informace, jestli nebo dokonce jak po Stanislavu Seidlovi Češi pátrali, Michal Ohera sdělit odmítl.

Foto: Europol

Nejhledanější lidé. Políčko, které si Češi rezervovali pro Stanislava Seidla, jsme obtáhli červeně.

Když se tedy Stanislav Seidl stal pět let po svém zmizení z vůle úřadů nejhledanějším Čechem v Evropě a začaly se kvůli tomu o něm objevovat články v českých i v zahraničních médiích, rozhodl se na počátku roku 2017 odejít z Evropy do západoafrické Gambie. I tam ho však příbuzní navštěvovali.

„Žil tam na strašné úrovni. Už po čtyřech dnech tam jsem si chtěl přebukovat letenku a vrátit se domů. Strašné jídlo, vedro, komáři, brutální špína, děti si tam hrály na smetištích,“ popisuje dcera Dominika Průšová.

Po třech letech v Gambii se Stanislav Seidl - z obav o dopadení ze strany českých lovců lebek - přesunul z Gambie do sousedního Senegalu. Tam se skrýval v rebely ovládané oblasti na jihu země. Jak však Seznam Zprávám vysvětlil šéf pátračů Michal Ohera, byly to od Seidla spíše bezdůvodné obavy.

„My nelítáme zbytečně po Evropě. To nemá cenu,“ říká policejní důstojník. „Ta moje placka končí na Ruzyni. Pro mě je daleko lepší, efektivnější a zavolat kolegovi třeba do Belgie, který zná jazyk, zná právo, je tam doma a říct mu: Potřebuju pomoct. Na to máme síť kolegů evropských pátračů, která je na vysoké úrovni,“ vysvětluje.

V těchto dnech Stanislav Seidl přebývá v cele v Dakaru a čeká na návrat do České republiky.

„V pondělí navštívil pana Seidla ve vazbě pracovník velvyslanectví a byla mu poskytnuta konzulární pomoc,“ napsala o Seidlových dnech Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Aneta Kovářová. „Až bude senegalská strana náš zastupitelský úřad notifikovat o jeho zadržení, na základě něj pak proběhne notifikace u českého Ministerstva spravedlnosti,“ naznačuje, že pobyt dlouholetého uprchlíka v Senegalu se rozhodně nemusí blížit ke konci.

Senegal nemá s Českou republikou uzavřenou extradiční smlouvu.

Detailní popis života na útěku nejhledanějšího Čecha popisuje podcast Práskač – třetí díl si pusťte v přehrávači v úvodu článku. Všechny díly si můžete poslechnout zde.

Práskač. Příběh nejhledanějšího Čecha

Foto: Seznam Zprávy

Třídílná investigativní podcastová série od reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Scénář: Jan Novák a Damian Machaj. Editor: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Znělka: Ivan Horák. Dramaturgické konzultace: Lucie Kryzová. Mix zvuku: Stanislav Abrahám.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované