Hlavní obsah

Chcete do kosmického výzkumu? Musíte perfektně zvládnout středoškolskou fyziku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V současnosti se dá podle Tomáše Svobody něco zajímavého vytvořit buď v oblasti armády, nebo kosmu.

Reklama

Článek

Tomáš Svoboda už jako student v komunistickém Československu získal za svůj projekt v kosmickém výzkumu mezinárodní ocenění. V životě toho pak stihl dělat hodně. A ve zralém věku se ke kosmickému výzkumu vrátil.

V internetovém byznysu začal podnikat v devadesátých letech – v době, kdy většina lidí ještě ani netušila, co ty divné nové věci označované jako web a internet vlastně jsou. Ještě později řídil jako projektový manažer velké projekty ve veřejných institucích: byl šéfem pro technologie v Akademii věd a měl na starost digitalizaci v Národní knihovně.

Dnes se vrátil ke kosmickému výzkumu a řídí evropské operace firmy Stellar Exploration, založené jeho dávným kamarádem Tomášem Svítkem. S ním jako student spolupracoval, Svítek však ještě před listopadem 1989 emigroval s rodinou do USA.

Osobní poznámka: Tomáše znám právě z doby studentských her na kosmických výzkumech. Seznámili jsme se v pražském planetáriu, kde Marcel Grün, tehdy expert na kosmonautiku a později ředitel celé hvězdárny a planetária, dával šanci klukům, jako jsme byli například my dva.

Tomáš je téměř o let deset let starší, takže jsem ho ve svých patnácti letech obdivoval a vzhlížel k němu. Mimo jiné proto, že na studentské konferenci, která se každý rok konala v rámci kongresu Mezinárodní astronautické federace, získal tehdy první cenu.

Bylo to za projekt využití nádrže amerického raketoplánu, což byla dvojnásobná drzost: zaprvé to bylo ještě předtím, než první raketoplán vůbec odstartoval, a zadruhé to byl projekt z té „špatné“ strany železné opony.

Mimochodem, dnešní Tomášův obchodní parter a tehdejší kamarád získal rovněž první cenu – v roce 1982 na kongresu Mezinárodní astronautické federace v Paříži za projekt takzvané sluneční plachetnice.

Pozval jsem Tomáše jako hosta do svého podcastu, abychom si mimo jiné popovídali o tom, jak se bude vyvíjet kosmonautika a kosmický výzkum v době, kdy se znovu, tak jak si to pamatujeme z osmdesátých let, rozděluje svět. Nejen v kosmickém výzkumu.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované