Hlavní obsah

Dobře se mi žije v Ostravě a v Las Palmas, říká konzultant Robert Vlach

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

V konkurenci na knižním trhu je Vlach rád za každé vydání své knihy, i když na něm nevydělá.

Reklama

Článek

Robert Vlach napsal bibli pro takzvané freelancery, pod názvem Na volné noze, před pěti lety. A letos ji v angličtině vydává renomované nakladatelství Harper Collins pro indický trh.

Co může úspěšný autor a konzultant z Ostravy poradit nezávislým freelancerům žijícím v miliardové Indii? Samozřejmě jsem se na to zeptal. A taky na to, jak se přesně freelanceři definují a jestli do téhle velké skupiny lidí patří vedle spisovatelů či podcasterů taky například účetní, zubaři anebo třeba řidiči taxíků.

A jak lidi, kteří každý měsíc nedostávají výplatu ani stravenky, zvládli dva roky covidové pandemie? Robert Vlach o tom něco ví, protože provozuje hned dvě online platformy pro freelancery jak z Česka, tak z celé Evropy.

No a pochopitelně jsme se bavili i o tom, proč žije střídavě v Ostravě a na Gran Canarii a jak je to s mrakem, který každoročně několik měsíců visí nad Las Palmas a činí tamní podnebí příjemným i v letním parnu. Mimochodem, Kanárské ostrovy jsou oblíbeným cílem digitálních nomádů, což je zvláštní odrůda freelancerů, pracující většinou na noteboocích nebo mobilech. Jezdí tam z celé Evropy včetně Česka.

No a jako bonus se dozvíte, jaké jsou dobré restaurace v Ostravě a jaká je nejlepší čokoládovna na světě (a proč je shodou okolností taky v Ostravě).

Ať jste kdekoli, přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované