Hlavní obsah

Epidemiolog Smejkal: Covid nezmizel, očkovat se budou ještě naše vnoučata

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Petr Smejkal v podcastu vysvětluje mimo jiné rozdíl mezi infektologií a epidemiologií nebo mezi českým a americkým zdravotnictvím.

Reklama

Článek

Petr Smejkal je hlavní epidemiolog IKEM a jedna z tváří, které jsme v posledních dvou letech vídali v televizi mluvit zejména o covidu. Jak moc se máme covidu ještě bát? A proč odmítl nabídku, která se neodmítá?

V únoru koloval na sociálních sítích vtip, nebo spíš pokus o vtip: totiž že se epidemiologové shodli, že právě probíhající omikronová vlna je v této pandemii poslední. Tedy minimálně do začátku třetí světové války.

Mezitím Rusko na Ukrajinu zaútočilo a nám zmrzl úsměv na rtech. Pravda ovšem je, že pandemií jsme se opravdu zcela přestali zabývat. Válka kousek od našich hranic je děsivější a naléhavější. Utrpení jejích obětí včetně dětí nás zasahuje mnohem víc.

Neznamená to, že covid byl snad jen nějakou nedůležitou epizodou či důsledkem naší civilizační zpovykanosti. Celosvětově zemřelo 6 milionů lidí, což je děsivě vysoké číslo. A neměli bychom zapomenout ani na to, že pandemie ještě neskončila.

Zrovna teď se v Evropě včetně Česka zdvihá další omikronová vlna, byť asi nebude moc velká a podle odborníků přinese nemoc s opět spíše mírnými symptomy. Petr Smejkal připouští, že možná se proti covidu budou preventivně očkovat dokonce ještě další generace.

S Petrem Smejkalem jsme mluvili o tom, proč Česko prošlo covidovou kalamitou tak špatně, byť naše zdravotnictví patří spíš k těm lepším. Bavili jsme se o rozdílech mezi lékaři a pacienty v Česku a v Americe, kde Petr Smejkal také působí.

Zeptal jsem se ho, proč odmítl funkci ministra zdravotnictví, kterou mu nabídl Andrej Babiš. A jestli toho zpětně nelituje. No a nezapomněli jsme ani na téma, které zatím asi v žádném rozhovoru s ním nezaznělo – na jeho krátkou kariéru v uměleckém žánru zvaném standup comedy.

Přeju vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované