Hlavní obsah

Jako hráč jsem amatér, říká Andrej Halada. Z golfu má ale doktorát

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Na golf prý Andrej Halada chodí kvůli lidem, rád se při hře seznamuje a povídá si.

Reklama

Článek

Andrej Halada je bývalý novinář, pracoval například v Mladém světě nebo v Reflexu. Dnes pracuje ve Vojenském historickém ústavu. Ale zároveň je historikem českého golfu, z čehož získal na FTVS UK dokonce titul Ph.D. Právě vydává knížku Český golf, která mapuje historii tohoto sportu v Česku po roce 1990.

Dovolte otázku. Hrajete golf? Pokud ano, pak ho zřejmě milujete. Tvrdíte, že je to skvělý sport, který nabízí rozumnou míru pohybu v krásném prostředí, a často i ve společnosti zajímavých lidí.

Ovšem pozor, pokud golf nehrajete, pak se nedá vyloučit, že vás tenhle způsob trávení volného času trochu irituje. Že považujete golf za snobskou zábavu lidí, kteří takzvaně nevědí, „co roupama dělat“. A navíc zabírají jen pro sebe krásné kouty přírody.

Kde je pravda? Bavil jsem se o tom se svým hostem Andrejem Haladou, který právě vydává knížku Český golf. Je to reprezentativní publikace obsahující vše, co o vývoji tohoto sportu po roce 1990 chcete nebo potřebujete vědět.

Nebo někdy i co nechcete vědět, třeba historky o tom, jak složitě se utvářela česká golfová kultura v bouřlivých devadesátých letech, kdy se na hřištích setkávali často i mnozí kontroverzní politici či tehdejší podnikatelé.

Andrej Halada, dnes asi nejvýznamnější český golfový historik a publicista, však ukazuje golf zejména v pozitivním světle: jako strhující sport, skvělou relaxaci a společenskou aktivitu, které se dnes věnuje něco přes 50 tisíc lidí. Primárně pro ně je knížka určená. Ale nejen pro ně, ona je historie českého golfu posledních třiceti let tak trochu i historií celé země a společnosti. Nebo minimálně její metaforou, se vším dobrým i špatným.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované