Hlavní obsah

Klima je zásadní téma, ale svoboda je pro mě ještě důležitější, říká Bursík

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bývalý šéf Zelených dnes pracuje jako ekologický odborník pro pražský magistrát.

Reklama

Článek

Byl politik, dnes je expert na klima a obnovitelné zdroje, a když se dvanáctileté dcery Martina Bursíka ptají ve francouzském lyceu, co dělá její tatínek, odpovídá, že je ekolog.

Mluvili jsme spolu krátce poté, co se s delegací pražského primátora vrátil ze summitu o klimatu v Glasgow. Ale povídali jsme si také o 17. listopadu a o tom, proč je to pro něj nejdražší svátek v roce.

Zajímalo mě, co přesně Martin Bursík dělá pro pražský magistrát, jak vidí budoucnost a proč považuje téma obnovitelných zdrojů za tak důležité. Mimo jiné mi vysvětlil, proč podle jeho názoru nazvou historici jednou éru, ve které žijeme, „dobou uhlíkovou“. A proč bude trvat 140 let.

Martin Bursík přijel do studia na kole. Bavili jsme se také o jeho životní vášni, tedy horolezectví, i o tom, proč ho už takzvaně zabalil. Je mu přes šedesát, ale na důchod nemyslí. Ani neví, kdy na něj bude mít nárok. Protože jeho pomyslná životní osmitisícovka ho prý ještě čeká. Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované