Hlavní obsah

Michal Horáček: Život je hra, na kterou přistupujeme, ať chceme, nebo ne

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Přesně sedmdesátiletý textař Michal Horáček se baví skutečností, že zároveň pobírá starobní důchod i prospěchové stipendium.

Reklama

Článek

Když jsem v červnu pozval do podcastu Michala Horáčka, tak přijal, ale zároveň mě požádal, jestli bychom ho nemohli natočit až v červenci. To už totiž bude mít za sebou zkouškové období. Souhlasil jsem – a když přišel, samozřejmě jsem se zajímal, jak zkoušky dopadly.

Třetí ročník studia historie umění na filozofické fakultě zakončil bez problémů. Příští rok ho čeká ještě napsání bakalářské práce. A zároveň 23. července slaví sedmdesáté narozeniny. Jak se Michal Horáček cítí ve společnosti spolužáků, jejichž ročník narození začíná dvojkou?

Svou první vysokou školu absolvoval textař a někdejší podnikatel v 59 letech, to ukončil studium kulturní antropologie. O pár let později ještě získal ve stejném oboru doktorát. Splnil tak svůj pomyslný dluh vůči rodině, ve které byl podle svých slov za posledních několik generací jediným mužem bez vysoké školy.

Před pěti lety se Michal Horáček pokusil také o získání prezidentského úřadu, to ovšem s menším úspěchem. Stálo ho to rok a půl života a taky 45 milionů korun. I o tom jsme mluvili.

A taky o tom, proč nepíše s Michaelem Kocábem operu, byť se na to chystali víc než dvacet let a loni se do toho rozhodli opravdu pustit. Ale práci přerušili. Má to stejný důvod jako to, proč by dnes už Michal Horáček nedokázal na koncertu uvést píseň se svým textem Žijeme v nádherné době. Protože v ní nežijeme. Bude to za deset let lepší?

Přeji Michalu Horáčkovi vše nejlepší k narozeninám a vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované