Hlavní obsah

Na válku se nedá připravit, říká standup komik Nikola Džokič

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Civilní profesí je Džokič ajťák, ale radši se prý představuje jako komik.

Reklama

Článek

Když bylo Nikolovi Džokičovi patnáct, zažil bombardování NATO v roce 1999 v srbském Bělehradě. Pamatuje si noční útěky do krytu i to, jak se po třech měsících jeho matka rozhodla, že se přestěhují do Česka.

Dnes je jedním z nejpopulárnějších standup komiků z generace třicátníků. Na Ukrajince, kteří utíkají ze země ničené válkou, se dívá jako člověk, který o trochu víc než my rozumí tomu, co prožili a prožívají. A říká, že i když se o hrozící válce může mluvit dlouho, stejně není možné se na ni předem připravit.

Mluvili jsme si i o tom, jak se dělá standup v době, kdy se v nedaleké zemi miliónům lidí doslova přes noc obrátil život vzhůru nohama. Je těžší v takové době rozesmát lidi? Je to vůbec správné se o to snažit? Anebo je to pro publikum právě v dnešní době o to cennější?

Samozřejmě jsme se bavili i o dalších věcech: jaké to je stát se otcem, proč jsou rodiče, kterým se narodí první dítě, ti nejhorší lidé na světě a jak si Nikola Džokič vysvětluje, že se mu lépe dělá standup v češtině než v rodné srbštině.

Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované