Hlavní obsah

Přijde mi důležité tuhle válku vyhrát, říká záchranář Samek

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Práce pro stát prý Víta Samka vyléčila z levičáctví.

Reklama

Článek

Život Víta Samka se dělí na dvě poloviny. Ta druhá začala letos 24. února, když Rusko napadlo Ukrajinu. Bývalý záchranář začal jezdit pomáhat na Ukrajinu a změnil svůj pohled na svět i jeho hodnoty. Docela radikálně.

Známým se Vít Samek stal v roce 2019, kdy kritizoval vedení pražské Záchranné služby a tu pak brzy poté opustil. Prý definitivně – bere to jako uzavřenou kapitolu svého života.

Ve stejném roce začal psát blog o první pomoci s názvem Bulbem záchranáře. V roce 2020 vyšla stejnojmenná knížka, která se stala bestsellerem. A Vít Samek začal pro internetovou televizi Mall.TV natáčet sérií videí Na vlastní otvor. Podstupuje v nich nejrůznější lékařská vyšetření od kolonoskopie až po kontrolu chrupu, a seznamuje tak diváky s jejich průběhem. Varování: ne vždy je to hezký pohled.

O tom všem jsme se bavili v podcastu. Proč považuje ruskou invazi na Ukrajinu za naprosto zásadní událost, jakkoli on sám o této části světa předtím nic nevěděl a ani se o ni nezajímal. A proč tam dnes přesto tráví tolik času a dává pomoci Ukrajině tolik energie. „Je to konflikt, který Rusko musí prohrát,“ říká.

Taky jsem se zeptal, čeho se bojí a čeho ne, jaké by udělal jedno rozhodnutí, kdyby byl Bohem, a taky jak se stalo, že se z levičáka stal po třinácti letech ve státní službě pravičákem.

Vít Samek byl skvělým hostem a odpovídal upřímně a taky emotivně, což vycházelo i z volby témat. Nebyla lehká, vlastně jsme se velmi často točili kolem otázek života a smrti. Jen z různých perspektiv.

Říkám to proto, že v druhé půlce podcastu občas zazní slova, která nejsou úplně běžná. Takže poslouchejte tuto epizodu raději buď bez dětí, anebo s dětmi, před kterými jste už přestali předstírat, že neslušná slova – ano, ta slova, která používají s kamarády – neexistují.

Každopádně přeji příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované