Hlavní obsah

S mým „správňáctvím“ to není zas tak horké, říká lékař Tomáš Šebek

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Mou ambicí je, aby si moje děti neřekly, že táta byl blbec nebo že táta tu nebyl, říká host dnešního podcastu.

Reklama

Článek

Věnuje se dvěma specializacím – chirurgii a endoskopii. Jezdí na zahraniční mise organizované Lékaři bez hranic. Od studií podniká a založil firmu uLékaře.cz, jež má dnes přes sto zaměstnanců. Napsal čtyři knihy, kterých se dohromady prodalo kolem padesáti tisíc. A také amatérsky létá, sbírá houby nebo leze po skalách.

Teď má Tomáš Šebek ovšem zcela novou zkušenost. Už rok a půl je na otcovské dovolené a ještě další rok by být chtěl. Byť – jak sám říká – pouze na půl úvazku. Zkrátka si s manželkou dělí péči o jejich dvě malé děti. Jako řada mužů středního věku má také dvě už dospělé děti, na rozdíl od většiny z nich ovšem s touž manželkou.

A to prý ještě ani neměl krizi středního věku.

Tomáš Šebek prý jako kluk miloval indiány a teď v dospělosti zase cituje dalajlamu. Nás běžné smrtelníky může svým „správňáctvím“ poněkud iritovat. Ale prý to není zas tak horké. Například pravidelně v Praze běžně chodí nebo i jezdí na kole na červenou.

Zajímalo mě ovšem i to, jak vidí budoucnost technologií v medicíně. Budou naše zdraví hlídat chytré přístroje a o diagnóze, či dokonce léčbě rozhodovat umělá inteligence? Zeptal jsem se. A taky na to, proč by si dnes studenti medicíny měli volit specializaci jako neurologie, psychiatrie nebo praktické lékařství, ale určitě ne dermatologie.

O tom všem jsme mluvili a jako bonus jsem se místo jednoho životního moudra od Tomáše Šebka dozvěděl pět rad, jak být nejen v novém roce zdravější. Dozvíte se je i vy.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované