Hlavní obsah

Jan Žižka: Lepší než palcátem do oka. Ale ne o moc

Foto: Bioscop, Seznam Zprávy

Ben Foster jako mlčenlivý válečník Jan Žižka, který své city skrývá hluboko pod svou zbrojí.

Reklama

Článek

Kulturák se tento týden zaměřil na jediné téma. Je jím Jan Žižka, nejdražší český film. Stojí tenhle opus za téměř půl miliardy o zrození legendárního vojevůdce za návštěvu kina, nebo je to jen krvavá řež plná klišé?

„Podle mě je to hlavně příběh osamělého, zlomeného muže, který se potká s citlivou ženou. A ze stockholmského syndromu se stane láska, ostatně jak to známe i z mnoha jiných starších hollywoodských filmů,“ myslí si Jonáš Zbořil o hlavním motivu snímku, jinak plného ukrutných bojových scén, lidských vnitřností a napichování na kůly.

V podcastu Kulturák také uslyšíte

  • Jak si Jan Žižka vede v amerických kinech (a proč jde svým způsobem o rekord)?
  • Proč hrát počítačovou hru Hrot, kde svačíte paštiky a mléko ze sáčků a bojujete proti létajícím hlavám provolávajícím, že „Lenin žije“?
  • Že nejlepší seriál k odpočinku před těžkým podzimem je roztomilé anime jménem Belle.
  • Blíží se podzimní nakladatelská sezóna, vyjde nový román Anny Cimy či Jana Němce a také próza Patrika Bangy o vyrůstání v romském ghettu na pražském Žižkově.

„Mám pocit, že hodně recenzí tomu filmu křivdí. Když si odmyslíš dějinné souvislosti a to, že by to měl být historický film, tak to úplné selhání není,“ říká Jonáš. „Ten příběh je aplikovatelný na jakékoli jiné místo ve středověku. Je to ve skutečnosti daleko více Robin Hood než Jan Žižka.“

Jako když točí film nadšení kluci. Přečtěte si recenzi na Jana Žižku

„Celé se to ale rozpadá,“ kontruje Jana Patočková. „Pohromadě nedrží ani milostní linka, ani rovina politického pletichaření. Jediné, co stojí za to, jsou bitvy – v tom ty peníze nějakým způsobem vidět jsou. Jsem ráda, že jsem se konečně na vlastní oči dozvěděla, jak přesně funguje vozová hradba – a za to jsem Petru Jáklovi hodně vděčná.“

Jaké recenze sbírá Jan Žižka v zahraničí? Co je na filmu matoucí? A jaké jsou v Žižkovi herecké výkony? Poslechněte si nový Kulturák a ponořte se s námi do mýtu o středověku!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Související témata:

Doporučované