Hlavní obsah

Kulturák: Film o sopkách je i tajemnou výpravou do hlubin vztahu

Foto: Aerofilms

Erupce lásky je plná fascinujících záběrů z jícnů sopek. Ale dojde i na smažená vajíčka.

Reklama

Článek

Podcast Kulturák rozebírá americko-kanadský dokument Erupce lásky. Jde o vizuálně fascinující výpravu za vulkány, ale také do hlubin tragicky ukončeného vztahu.

Dokument Erupce lásky režisérky Sary Dosa v českých kinech už nějakou dobu běží, ale podle Kulturáku rozhodně stojí za to na něj zajít. Film poskládaný z archivních záběrů, které pořídili slavní francouzští vulkanologové Maurice a Katia Krafftovi, vypráví nejen strhující příběh o sopkách a lávě, ovšem také o nevšedním vztahu dvou lidí, kteří zasvětili svůj život vědeckému výzkumu – což se jim nakonec také v roce 1991 stalo osudným.

V novém Kulturáku také uslyšíte

  • Otevře atentát na Salmana Rushdieho diskuzi o svobodě slova?
  • Jak se povedl Prague Pride?
  • Proč je Erupce lásky zdařilejší než Planeta Praha?
  • Koho nejvíc ohrožuje podvodný multi-level marketing?
  • Jaké překvapení skrývá islandský román Krvavá zima a proč to není prachobyčejná severská detektivka?

Atraktivní záběry sopečných erupcí a proudů žhavé lávy ale neskrývají, že v centru toho všeho je partnerská dvojice Krafftových – a vztah mezi nimi (byť spíš jen naznačený) může být pro diváky stejně fascinující a tajemný jako samotné vulkány.

„Strašně se mi na tom líbilo to vytržení z pohodlí, setkání s něčím, co tě opravdu masivně přesahuje. Nejlépe to pro mě vystihuje věta, která tam zazní – že miluješ to, co znáš, ale ještě více miluješ to, co neznáš a přitahuje tě to,“ myslí si Jonáš Zbořil. „Tváří v tvář těm nelidským vulkanickým silám zůstává ten film ale strašně lidský. Je pochybující, nejistý, domýšlející si a ve vztahu dvou vědců pátrá podobně jako v podzemí sopek a lávy.“

„Mě moc bavily drobné momenty humoru, které o obou vulkanolozích prozrazují, jak hraví byli. Scény, kde Krafftovi tančí u kráteru aktivní sopky v ochranných oblecích nebo si na rozžhavených vulkanických kamenech smaží vajíčka,“ doplňuje Jana Patočková.

Proč padáme do pasti síťového marketingu?

Kulturák přináší i jedno podcastové doporučení. Americká série The Dream ve své první sezoně vypráví vrstevnatý příběh síťového marketingu. Jak zmiňuje Jana Patočková, jde o jakousi zvukovou koláž, která se zaměřuje na nejrůznější aspekty multi-level marketingu. Od jeho historie přes velké soudní procesy, které ho provázely, až po napojení na americkou politickou scénu.

Hlavní linka podcastu sleduje putování autorky jejím rodištěm, městečkem v Michiganu, kde je dlouhodobě vysoká nezaměstnanost a nejrůznější MLM firmy tu bují jako houby po dešti. Zpovídá tam svoje známé i rodinné příslušníky, kteří mají s byznysy fungujícími na principu pyramidy osobní zkušenost.

„Oceňuju ten empatický přístup, který se opravdu snaží ukázat, jak je lehké do těchto pastí spadnout,“ popisuje Jana Patočková a vypichuje díl věnovaný pyramidovým hrám, které bujely v New Yorku v osmdesátých letech.

Čím štval Maurice Krafft svou manželku? Jaké jsou vlastně limity bezpečnosti práce vulkanologů? A dá se síťovým marketingem opravdu vydělat, nebo je to celé opravdu jen podfuk? To zjistíte, když doporučíte podcast Kulturák svým deseti přátelům. Nebo si ho prostě jen pusťte!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Související témata:
Erupce lásky

Doporučované