Hlavní obsah

Kulturák: Stranger Things si zamilujete stejně jako Harryho Pottera

Foto: Netflix

O kamarádství dvakrát jinak. Megalomansky v podání čtvrté série Stranger Things, minimalisticky v seriálu Konverzace s přáteli.

Reklama

Článek

Mileniálové mají od května televizní žně. Kulturák řeší dva nové seriály z produkce Netflixu a HBO o komplikovaných vztazích a démonech z paralelních světů.

„Docela ti závidím, že jsi ten seriál ještě neviděla,“ říká v podcastu Jonáš Zbořil Janě Patočkové o Stranger Things, sci-fi senzaci z produkce Netflixu, která se poprvé představila v roce 2016 a stala se nepravděpodobnou vlajkovou lodí této streamovací platformy.

„Ospalé městečko Hawkins v americké Indianě ohrožují paranormální jevy, zachránit ho musí parta děcek na kolech. Jestli máš ráda Stevena Spielberga, Stephena Kinga nebo Johna Carpentera, jsi na správné adrese. Není to ale jen amalgám osmdesátkové popkultury. Hlavní postavy si člověk zamiloval podobně jako hrdiny z Harryho Pottera,“ představuje Jonáš Stranger Things.

Jaká je čtvrtá sezóna seriálu, která se na Netflixu objevila koncem května? Megalomanská. Rozpočet třicet milionů dolarů na jeden díl, to si může dovolit málokdo. Tvůrci o čtvrtých Stranger Things říkají, že je to „jejich Hra o trůny“. Každá epizoda má přes hodinu a člověk v ní musí usledovat až pět příběhových rovin — nutno dodat, že ne všechny jsou stejně zábavné.

„Už tam není ta kondenzovaná atmosféra ospalého, tajuplného městečka, která připomínala true crime podcasty,“ myslí si Jonáš. O nových Stranger Things se říká, že jsou hororovější. Démon Vecna je ale daleko méně děsivý než traumata, kterým musí čelit dospívající hrdinové. Důležité je, že jim čelí pospolu. „Pro mě je Stranger Things seriál, který mi připomíná přátelství ve všech fázích mládí. A dělá to skvěle,“ říká Jonáš a zmiňuje i nejdojemnější scénu nové série, na jejíž síle má podíl také skladba britské zpěvačky Kate Bush z roku 1985 Running Up That Hill.

Láska přes Messenger

Jak vypadá kamarádství v podání seriálu Konverzace s přáteli? O dost komplikovaněji. Konverzaci s přáteli možná znáte jako knihu — bestseller z roku 2017 od irské spisovatelky Sally Rooney.

„Zápletka sleduje čtyři hlavní postavy, nejlepší kamarádky Frances a Bobby, které se seznámí se spisovatelkou Melissou a jejím manželem, hercem Nickem. Frances se zamiluje do Nicka, Bobbi trochu balí Melissu. Zní to vlastně jako harlekýnka,“ popisuje seriál Jana Patočková a dodává:

„Nejde tu jen ovšem o sex, ale i o emocionální rovinu. O hledání možností a nemožností vztahu v jiných podobách než je ta konvenční: muž, žena.“

Zaslouží si Sally Rooney trochu pejorativní nálepku autorky pro mileniály? Záleží, jak se na to díváte. Pro někoho může být mileniálská svou přecitlivělostí hraničící s ukňouraností nebo orientací na prostředí privilegovaných kruhů vysokoškolsky vzdělaných lidí.

„Podobně jako jsi glosoval, že Top Gun je film o krásných dopravních prostředcích, Konverzace s přáteli je seriál o krásném domě,“ myslí si Jana. „Přes to všechno je to příjemně pomalý seriál se skvěle zahranými postavami. Když budete mít náladu na něco obyčejného, co vás ale chytne za srdce, bude se vám líbit.“

Umí Sally Rooney mužské postavy? A co Demogorgony? Poslechněte si novou epizodu podcastu Kulturák, slibujeme, že kauzu Depp vs. Heard v ní (skoro vůbec) nezmiňujeme!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované