Hlavní obsah

Psal jsem permanentně naštvaný. Romský novinář vydal vzpomínky na 90. léta

Foto: Profimedia.cz

Rasismus podle Patrika Bangy ze společnosti nezmizel, ale projevuje se jinak než v 90. letech.

Reklama

Článek

„Chtěl jsem zapsat tu dobu z pohledu Roma,“ říká Patrik Banga o své knize Skutečná cesta ven. Poslechněte si nové vydání podcastu Kulturák, kde novinář a hudebník popisuje devadesátky ze své perspektivy.

„Psal jsem to permanentně naštvaný,“ vzpomíná novinář, hudebník a podcaster na to, jak vznikala kniha, kterou právě vydalo nakladatelství Host. Při psaní se mu vybavovaly traumatické okamžiky: kdy mu policista zlomil očnici, kdy mu učitelé říkali „černá hubo“, kdy jeho kamaráda na ulici za bílého dne unesla ukrajinská mafie a on s tím nemohl nic udělat, protože ho jako Roma nikdo nebral vážně.

V novém Kulturáku ještě uslyšíte

  • Co si myslíme o polévce rozlité na Van Goghovy Slunečnice?
  • Jak vzpomínáme na Josefa Somra a jaký jeho film nejvíc doporučujeme?
  • Proč se podívat na detektivku Radikální řez (1983) Dušana Kleina a čím nabourává stereotypy o Romech?
  • Jak vypadá rasismus v Česku v roce 2022?
  • Doporučuje Jana Patočková představení o kapele Lunetic v pražském Nodu?
  • Co říká Jonáš Zbořil na novou knihu Jana Němce nazvanou Liliputin, která vypráví o válce na Ukrajině?

Jak vlastně Bangu napadlo napsat Skutečnou cestu ven? „Když jsme procházeli literaturu a hledali ucelenou story z romského pohledu, nic jsme nenašli,“ vysvětluje novinář, který si psaní prózy vyzkoušel už v knihách Samet Blues a Všude samá krása. Obě publikace z nakladatelství romské literatury Kher loni vyvolaly vlnu zájmu o hlas, který byl doposud v české kultuře spíš potlačován.

Bangova kniha působí unikátně, ale není to jediná knižní vzpomínka z romské perspektivy, kterou si můžete přečíst. Před pár týdny vyšla v nakladatelství Paseka (ve spolupráci s Kher) kniha Olgy Fečové Den byl pro mě krátkej. Bangova kniha je ale unikátní i v tom, že jde o sevřené vyprávění o době, kterou zdánlivě známe.

Který okamžik pomohl Patriku Bangovi na jeho „cestě ven”? Jaký předmět mu nejvíc pomohl ke svobodě? Co bylo v mládí jeho největším snem? A jaké bylo potkat se ve studiu s kapelou Lunetic? Poslechněte si nové vydání Kulturáku.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované