Hlavní obsah

Superhrdinové, kam se podíváš. Kdy nás komiksové velkofilmy začnou štvát?

Foto: Falcon

Třetí letošní marvelovka, Black Panther: Wakanda nechť žije. Kolik superhrdinských filmů ještě budeme milovat? A kdy nás omrzí?

Reklama

Článek

V českých kinech kraluje třetí letošní superhrdinský film z produkce Marvel Studios, Black Panther: Wakanda nechť žije. Jak si komiksoví superhrdinové získali popularitu? A ví někdo, kdy skončí? To řešíme v novém vydání podcastu Kulturák.

Hned čtyři marvelovky okupují žebříček nejvýdělečnějších filmů v dějinách. Jedna z nich, Spider-Man: Bez domova, šla do kin teprve loni. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že by superhrdinské filmy měly končit. Alespoň z byznysového hlediska. Divácky už to může být trochu nuda.

„Ten vesmír po víc než dvou tuctech filmů začíná být otravný,“ říká v čerstvé epizodě podcastu o Marvel Cinematic Universe filmový publicista Tomáš Stejskal. „Poslední příspěvky do tohoto světa se příliš cyklí. Už jsme dosáhli všeho možného, už jsme pokořili všechny kasovní rekordy, tak co bychom ještě vymysleli?“

V novém Kulturáku ještě uslyšíte

  • Co je nejlepší marvelovka v dějinách
  • Jak nástupu Marvel Cinematic Universe pomohl Pán prstenů
  • Kam zajít na výstavu o tom, jak sami sobě krademe spánek
  • V jakém klubu se teď nejlépe vytancujete

A jaký je největší problém dnešních marvelovek? „Když na nové filmy člověk zajde jen tak, aniž by znal předchozí snímky, je naprosto ztracen. Už to začalo být zacyklené v nějakých meta-meta-meta humorech,“ říká Tomáš Stejskal.

Začalo to jako jeden film (Iron Man v roce 2008) – a postupně se rozšířilo do celého vesmíru, ve kterém se superhrdinské světy propojují a postavy se potkávají v několika filmech ročně. Snímky už nefungují jako přehledný příběh, který má začátek, prostředek a konec. Každá superhrdinská adaptace musí rozhýbat celý vesmírný kolos s nespočtem postav, zápletek a hlášek. Stačí, abyste nějaký nový film z Marvel Cinematic Universe vynechali, a možná už ten příští nebudete chápat.

Black Panther: Wakanda nechť žije ale do světa marvelovek přináší něco nového. Metahumor tu nahrazuje intimita, zármutek a příběhy z jiných kultur. Stejskal vysvětluje, že komiksové příběhy vždycky žily jednou nohou v realitě. „A to už v době, kdy Captain America fackoval Hitlera. Marvelovky dokážou dostat současná témata k širšímu publiku.“

Možná proto není fér je označovat za infantilní zábavu nebo snad pouhý stroj na peníze. Tomáš Stejskal si myslí, že komiksové velkofilmy mají bezprecedentní oblibu i díky tomu, že i přes velkolepou stylizaci mají ambice pojmenovávat problémy dneška – byť s kolísavými úspěchy.

Je Black Panther nová cesta, jak občerstvit multivesmír Marvelu? A proč je vlastně všude tolik multivesmírů? Dokáže někdo ještě natočit blockbuster, který není předělávka, prequel ani sequel a nemá superhrdinu v hlavní roli? Poslechněte si aktuální epizodu podcastu Kulturák!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované