Hlavní obsah

Výsměšné reality show jsou na ústupu. Teď hledáme pozitivní příběhy

Foto: TV Nova

Jsou reality show – včetně populární soutěžní série MasterChef – lidštější než dřív?

Reklama

Článek

MasterChef, Love Island, Peče celá země, Survivor. Jsou reality show dno lidské zábavy? Nebo se změnily a slouží jako nástroj, jak pochopit, co by nám jinak bylo cizí? S nástupem nových řad oblíbené televizní zábavy probíráme reality TV v podcastu Kulturák.

„Reality show je formát, který je tu od začátku televize. Začaly se objevovat už koncem 40. let. Zlatá éra ale přišla v nultých letech,“ říká Jana Patočková, expertka na slovo vzatá.

Rozděluje reality show do podkategorií: randicích, soutěžních nebo třeba takzvaných makeover, v němž se soutěžícím předělává život. Ať už tím, že je parta vizážistů převlékne a změní jejich styl (Nahá jsi krásná), byt (Vítejte doma) nebo auto (Pimp My Ride).

Co ještě uslyšíte v dnešním Kulturáku?

  • Jaká je Janina nejoblíbenější reality show?
  • Jaké to bylo pomáhat při natáčení legendární reality show Big Brother?
  • A proč se máte těšit na nové knihy Sally Rooney, Anny Cimy nebo Patrika Bangy?

„Nejlepší reality show jsou ty, které neparazitují na lidských zvláštnostech, ale ty, které dodávají divákovi pocit, že svět je vlastně ještě v pořádku,“ myslí si Jana. Takže žádné Výměny manželek, o nichž před několika lety socioložka Irena Reifová napsala, že jde o „zostuzování chudých lidí“.

Spíš pořady, jako je třeba Queer Eye, ve kterém skupina protagonistů objíždí svět a pomáhá lidem.

„Je to skriptovaná reality show, ale pořád tam cítím nějaký dotek lidskosti. Ať už je umělá, nebo ne. Já se ráda dojmu. Teď je doba, kdy chceme vidět pozitivní zprávy. Skvělý příklad je Peče celá země, formát, který vás zahřeje u srdíčka.“

A co vlastně potřebuje reality show k úspěchu? Vlastně jen jedinou věc. Kterou, to se dozvíte v téhle speciální epizodě podcastu Kulturák, jež zkoumá největší televizní bizáry, ale i nejdojemnější „opravdové“ příběhy z obrazovek.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Související témata:

Doporučované