Hlavní obsah

Až najdou ropu na Měsíci, FIFA uspořádá MS tam. Vliv bohaté Arábie sílí

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Šéf FIFA Gianni Infantino (vlevo) a významný arabský šejk (vpravo) během slavnostního ceremoniálu po finále MS v Kataru.

Reklama

Článek

Šampionát v Kataru, pak v Saúdské Arábii a nakonec třeba i na Měsíci? Nosiči vody se pozastavují nad přílivem arabských peněz a nápady z dílny FIFA, jako je rozšířený model MS klubů. Svou roli v tom hrají i Ronaldo s Messim.

„Všechno souvisí se vším.“ I tak by mohl znít název nejnovější kapitoly Nosičů vody, fotbalového podcastu Seznam Zpráv. Posádka ve studiu se tentokrát zaměřila na narůstající vliv nejbohatších arabských států na klubový fotbal nebo na směřování politiky světové fotbalové organizace FIFA či evropské konfederace UEFA.

A také na to, jaké postoje zaujaly v těchto souvislostech největší superhvězdy Lionel Messi či Cristiano Ronaldo.

Až na Měsíci najdou ropu

MS v Kataru rozhodně nebylo ojedinělou akcí v plánech bohatých a ambiciózních Arabů. Významnější státy z Arabského poloostrova pracují na tom, aby se zviditelnily, už delší čas a v širší míře.

„V arabském světě jsme v nedávné době zažili MS v házené nebo v atletice. Jezdí se tam formule 1 a pořádají tenisové turnaje či boxerské zápasy. Sport je tam zcela správně vnímaný jako taková vlajková loď, aby se co nejlépe zviditelnili, upozornili na sebe,“ upozorňuje Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

Saúdská Arábie s megalomanskými sportovně-kulturními plány neotálí. S kandidaturou na spolupořádání fotbalového MS v roce 2030 jim pravděpodobně pomůže i hvězdné duo Messi–Ronaldo, ačkoliv jejich rodné země půjdou do voleb v roce 2024 jako protikandidáti.

V souvislosti s pořádáním fotbalového šampionátu si Nosiči vody neváhali rýpnout do současného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. „Kdyby se na Měsíci našlo naleziště ropy, tak tam Infantino další mistrovství v klidu nastěhuje,“ poznamenal Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář.

Ropa tryská z půdy v arabských zemích. „A tam se rozhodli, že udělají maximum pro to, aby si jich svět všímal víc. Ať už je řeč o Rijádu, Abú Dhabí, nebo Dauhá, vnímám tam silnou ambici stát se centrem moderního světa,“ dodává.

Arabové o sobě dávají vědět snahami o pořádání šampionátů, stejně jako apetitem na nákupy dalších a dalších západoevropských fotbalových klubů, především z anglické Premier League.

Řeč se brzy stočila i ke kontroverznímu návrhu z dílny FIFA, který se týká zásadní reformy MS klubů. Ta sice nedává ani ten nejmenší smysl termínově či sportovně, ale FIFA je zjevně přesvědčena, že by se jí akce se 32 celky ze všech kontinentů ekonomicky vyplatila.

Ronaldův tým jako Sunderland

Co mají společného Cristiano Ronaldo a anglický druholigový klub Sunderland AFC? Podle Karla Tvaroha a jeho rešerše mnohem více, než by vás mohlo napadnout. Jak vysoký je kvalitativní index saúdskoarabské Pro League, ve které se o víkendu podařilo portugalské ikoně zaznamenat čtyři trefy? A proč by se v dresu konkurenta mohl zanedlouho objevit i Lionel Messi?

Nejnovější Nosiči vody také vzpomínají na legendárního fotbalistu a trenéra Františka Cipra, který zanechal na československé fotbalové scéně opravdu významnou stopu. Luděk Mádl podotýká, že Cipro patřil mezi pravé gentlemany. Čím si ho získal po lidské stránce? Podle Jaromíra Bosáka bylo zajímavé sledovat, jak se z řízného beka stal poměrně klidný kouč. Kam až Cipro dostal Slavii v Poháru UEFA? Čeho nejvíc litoval? A jak pracoval s kabinou hvězdných parametrů?

Pusťte si nový díl fotbalového podcastu Seznam Zpráv a neutečou vám rozbory toho nejpodstatnějšího ze scény české Fortuna ligy, anglické Premier League či MS klubů. Který bývalý spoluhráč Karla Tvaroha na něm nastoupil proti Realu Madrid a vstřelil dvě branky brazilskému Flamengu? A proč se neprosadil ve Spartě? Nejen o tom uslyšíte v podcastu.

Nechybí ani tradiční sázkařské okénko, v rámci kterého se Nosiči vody zaměřili na nadcházející šlágr Ligy mistrů mezi PSG a Bayernem Mnichov, ale také na anglickou mistrovskou bitvu mezi Arsenalem a Manchesterem City. Proč Nosiči vody v obou případech favorizují hosty?

Pusťte si aktuální díl podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované