Hlavní obsah

Co je s Kolářem? Toužila po něm Evropa, teď se trápí i ve Slavii

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Gólman Slavie Ondřej Kolář chyboval v Rotterdamu. Zůstane v brance, nebo ho vystřídá Mandous?

Reklama

Článek

V této sezoně se v evropských pohárech brankářům Slavie nedaří. Mandous podal na hřišti Lince nepřesvědčivý výkon. Totéž by se dalo říct o Kolářovi, který v Rotterdamu vyrobil několik hrubek. Nosiči vody řeší brankářské dilema.

Slavii se úvodní konfrontace s nizozemským Feyenoordem ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy vcelku vydařila. Sešívaní vydolovali z divokého představení na rotterdamské půdě remízu 3:3. Tu v nastaveném čase zařídil patičkou Ibrahim Traoré. Průběžný lídr české ligy si v neděli pojistil první místo před Plzní a Spartou, když smetl 4:0 Pardubice. Náročný program ale pro sešívané zdaleka nekončí, ba naopak.

Nemilosrdný program

Slávisté nyní v průměru nastupují ke dvěma ostrým zápasům týdně. „Teď mají co dělat. Obzvlášť proto, že musí z nejrůznějších důvodů neustále obměňovat kádr. Oproti čtvrtečnímu zápasu v Rotterdamu musel kouč Trpišovský v neděli postavit hned devět nových chlapů. Zaplaťpánbůh pro Slavii, že má realizační tým kam sáhnout,“ míní moderátor podcastu Jaromír Bosák.

„Právě v těchto momentech se krásně projevuje um Trpišovského, který dokáže mít všechny své hráče v perfektní zápasové kondici a zároveň takticky skvěle připravené. Slávisté jsou schopni vytvořit zcela nové funkční soukolí a hrát podle uzpůsobených not od realizačního týmu. Musím říct, že především taktická vyspělost hráčů Slavie je mimořádná,“ tvrdí Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Jenže úspěch na evropské scéně slávistům kromě veškerých pozitiv také náramně zhušťuje jarní kalendář. Pokud postoupí, můžou si do diáře připsat termíny dalších dvou utkání. „Kouč Letenských Pavel Vrba nedávno na tiskovce naznačil, že Slavii postup přeje i z toho důvodu, že pak zákonitě musí tříštit energii a pozornost mezi domácí ligu a evropský pohár. Její největší domácí konkurenti, Sparta s Plzní, kteří ji v tabulce nahání, mají v tomto ohledu jistou výhodu,“ dodává Mádl.

Kolář je nejistý, Mandous přesvědčil

Nosiči vody dále řeší, kdo by se měl postavit mezi tři tyče v klíčovém odvetném duelu proti ofenzivně laděné sestavě Feyenoordu. Ondřej Kolář byl bezprostředně po rotterdamském zápase a dvou laciných inkasovaných gólech terčem oprávněné kritiky.

„Zdá se mi, že Kolářovi chybí základní jistota. Nevidím tam takové to stoprocentní přesvědčení, které by říkalo: jsem zpátky na úrovni, na které jsem býval,“ všímá si Bosák.

„Kolář odchytal na podzim 2019 v Lize mistrů na Barceloně životní zápas. Hovořilo se tehdy o brankáři desetiletí. Datoval bych zlom v jeho výkonnosti od zápasu v Glasgow, kdy mu Roofe prokopl čelní kost. Od té doby se dával do kupy a ta jeho výkonnost se podle mě už nikdy nevrátila. Během letní kvalifikace o evropské poháry vyprodukoval velkou chybu na Ferencvárosi a byly tam i další. Můžeme pouze spekulovat, jestli ho limitují ještě nějaké dopady toho úrazu,“ tvrdí Mádl.

Nosiči vody připomínají, že šéf Slavie Jaroslav Tvrdík v zimě 2020 odmítal Koláře prodat do klubu z prestižní evropské ligy. Proč? Dozvíte se v podcastu.

Právě kvůli častým chybám kdysi neochvějné slávistické jedničky začal dostávat čím dál větší prostor Aleš Mandous, jehož by Luděk Mádl viděl ve čtvrtek v brance raději. „Trenérský štáb Slavie se snaží, aby kabina věděla, že jsou v kádru dva rovnocenní gólmani. Mandous je teď ovšem prokazatelně jistější. V neděli proti Pardubicím chytil za stavu 0:0 jasnou šanci soupeře. Pak přidal dva, tři dobré zákroky. O své místo v utkání s Feyenoordem si řekl jasně,“ dodává Bosák.

Pokud by Slavia postoupila do semifinále EKL, navázala by na svůj historický úspěch na evropském poli z roku 1996. Kdo tehdy v kádru sešívaných působil a jakou cestu museli urazit za Pohárem UEFA? A jak vypadal památný zápas Slavie a AS Řím na zamrzlém Strahově?

Pusťte si nejnovější díl Nosičů vody a dozvíte se víc také o nejnovějším vydání žebříčku Top 50 nejvlivnějších lidí v českém fotbale přímo od jeho autora Luďka Mádla. Uslyšíte i hodnocení nejzajímavějších výsledků v české lize a blahopřání k 75. narozeninám legendárnímu kouči Františku Ciprovi.

V mezinárodní části podcastu se Nosiči vrhnou do vod anglické Premier League, která milovníky fotbalu rozněžnila luxusním šlágrem mezi Manchesterem City a Liverpoolem. Nechybí ani referát Karla Tvaroha o nových ekonomických regulacích, které zavádí UEFA, a o jistých nesrovnalostech ve finančních operacích Manchesteru City. Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku, na Podcasty.cz nebo ve své podcastové aplikaci.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované