Hlavní obsah

Křetínský, Schick… Ale proč patří mezi nejvlivnější ve fotbale i Bradáčová?

Foto: Profimedia.cz

Nejvýše postaveným aktivním fotbalistou na žebříčku osobností s vlivem na český fotbal je Patrik Schick.

Reklama

Článek

Jsou tu Nosiči vody. Nový podcast Seznam Zpráv zaměřený na dění v českém i světovém fotbale. Jeho protagonisty jsou Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh a premiéra se točila kolem žebříčku Top 50 nejvlivnějších ve fotbale.

Autorem žebříčku, který publikovaly Seznam Zprávy, je jejich fotbalový expert Luděk Mádl. Žebříček si můžete prohlédnout zde. „Porovnávat vliv napříč mnoha kategoriemi – třeba funkcionáře s trenéry, agenty, sponzory či aktivními hráči – je samozřejmě ošemetné. Ale hlavním cílem je představit fanouškům mozaiku lidí a oborů, jejichž práce na fotbal má nebo může mít zásadní vliv,“ řekl Mádl.

A pustili se s Jaromírem Bosákem do debaty, proč je podle něj sparťanský boss Daniel Křetínský výš než slávista Jaroslav Tvrdík, proč mezi agenty stále vyniká Pavel Paska nebo jestli se od nového předsedy FAČR Petra Fouska čekalo víc.

„Předpokládal jsem, že to bude přece jen trochu větší střelec,“ říká Mádl, který vysvětlil také to, proč jako vlivnějšího kouče vnímá spíš strůjce slávistických úspěchů Jindřicha Trpišovského než reprezentačního trenéra, tedy Jaroslava Šilhavého.

Jaromír Bosák si všímá, že máme za sebou období, kdy v důsledku zatčení Romana Berbra a následných fotbalových voleb došlo k velkému přerozdělení moci a vlivu.

„Dlouhá léta se ta jména opakovala. Takový Roman Berbr nebo před ním Vlastimil Košťál tam figurovali rok co rok. Ale jednou za čas na Strahov, tedy do sídla FAČR, dorazí policejní eskadra – a to se pak vedení fotbalu obvykle rozsype,“ přikyvuje Mádl.

V roce 2017 si policie přijela pro předsedu Miroslava Peltu, o pár let později pro Romana Berbra. „A právě proto podle mě do žebříčku patří i někdo z represivních složek státu dohlížejících na dodržování zákonů, s čímž má fotbal evidentně delší dobu problém. Proto je v žebříčku vysoko i Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně z Prahy,“ vysvětluje Mádl, autor žebříčku.

Anketa

Koho byste do čela žebříčku nejmocnějších mužů v českém fotbale postavili vy?
Daniela Křetínského
23,6 %
Pavla Pasku
2,1 %
Petra Fouska
2,1 %
Někoho jiného
72,2 %
Celkem hlasovalo 5320 čtenářů.

V zahraniční části podcastu se všichni tři Nosiči rozplývali nad střeleckou formou Patrika Schicka a magií anglického FA Cupu, tedy poháru proslulého jedinečnou atmosférou a patentem na senzace všeho druhu. Bosák, Mádl a Tvaroh analyzovali bohatý, leč na hřišti stále mizerný Newcastle a jeho záchranářskou strategii. Nechybí ani okénko o virtuální Fantasy Premier League, soutěži rozjeté ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna. Došlo i na představení AFCON 2021, tedy právě začínajícího fotbalového mistrovství Afriky.

Chcete se dozvědět, proč je nejvlivnějším mužem českého fotbalu Daniel Křetínský? Jak vysoko by byl v žebříčku Miroslav Pelta, nebýt jeho stíhání a nepravomocného rozsudku, a jestli je myslitelné, aby jeho jméno navždy zmizelo z fotbalového světa? Kdo vyhraje AFCON a co má společného Karel Tvaroh s Garethem Balem?

Pusťte si Nosiče vody! Premiérovou epizodu podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované