Hlavní obsah

Trenérský speciál: Blíží se „bílý šejk“ Hašek. V čem přetrumfne Šilhavého?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Stane se Ivan Hašek novým reprezentačním trenérem? To se dozvíme zřejmě brzy.

Reklama

Článek

Česko se na MS do Kataru nepodívá, a tak se hledají příčiny neúspěchu. Nosiči vody rozebírají roli českého reprezentačního trenéra na mikročástice. Kdo je aktuálně tím nejvhodnějším kandidátem?

Jaroslav Šilhavý v semifinále baráže s poslepovanou sestavou proti favorizovaným Švédům neuspěl. Cíl postoupit do Kataru tak českému národnímu týmu definitivně nevyšel a přichází série otázek. Jako vůbec nejdůležitější se jeví ta, zda by měl Šilhavý setrvat na postu hlavního trenéra. A jaké alternativy existují?

Manažer, nebo analytik?

„Jsem na vážkách. Jaroslavu Šilhavému v létě končí smlouva. Když národní tým přebíral po Karlu Jarolímovi, stál před obtížným úkolem. Ten tým byl v těžké depresi a on ho dokázal zvednout. Kdyby mu početná marodka a covid nerozežíraly kostru mužstva, tak bychom se zřejmě dočkali lepších výsledků,“ míní fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

„Důležité je, že nejsme v bodu generační obměny. Vidím tedy dvě základní možnosti – buď Šilhavý setrvá a dojde ke změnám v realizačním týmu, nebo ho nahradí nový trenér. Pak se vede debata, jaký typ by jeho nástupce měl ideálně reprezentovat. Zda by šlo o typ manažerský, nebo spíš o progresivního odborníka pracujícího analyticky s daty,“ dodává Mádl.

Kdo v Česku posledních 20 let vybírá reprezentačního trenéra? A jaký je v této věci postoj Petra Fouska, předsedy Fotbalové asociace ČR? Dozvíte se v podcastu.

Žhavý favorit

V souvislosti s potenciální trenérskou rošádou sázková kancelář Fortuna výrazně favorizuje Ivana Haška. Ten má za sebou bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. Jako hlavní trenér působil v posledních letech na Arabském poloostrově, ale v jeho trenérském životopise najdeme i pražskou Spartu, francouzský Štrasburk nebo krátkou reprezentační epizodu.

„Generace pamětníků vnímá Ivana Haška jako významnou osobnost. Pro nás to byla velká persona už během aktivní reprezentační kariéry. Ovšem skutečně nevím, jestli to tak vidí kluci kolem 20 let, kteří třeba hrají za jednadvacítku a brzy dorostou do reprezentačního áčka,“ tvrdí moderátor Jaromír Bosák.

Trio Nosičů taky odpovídá na otázky, proč visí otazník nad Haškovým trenérským rukopisem i přes jeho bohaté CV a proč české reprezentaci citelně chybí sportovní ředitel.

Specifická role

Nosiči také řešili, proč se někteří trenéři hodí více do klubového a jiní zase spíš do mezinárodního fotbalu. „Práce reprezentačního a ligového trenéra, to jsou dva odlišné světy. Role reprezentačního kouče spočívá především v manažerských dovednostech. Trenér nároďáku své hráče neučí hrát fotbal, jde víc o taktiku a psychologii,“ říká Bosák.

„Právě Ivan Hašek by mohl plnit roli takového manažera, který by mohl efektivně spojit dvě osoby v jedné. Zastřešoval by tým a komunikoval k veřejnosti, ke svazu, ke klubům a samotným hráčům. Kdyby měl po ruce nějakého mladšího analytika typu Davida Horejše nebo Martina Svědíka, mohlo by to náramně fungovat,“ přemítá Mádl. Na sociálních sítích pak přidal další tipy pro tuto pozici: Davida Holoubka nebo Jaroslava Köstla.

Podle Karla Tvaroha, obránce sparťanské rezervy, by měl správný reprezentační kouč perfektně ovládat řízení jednotlivců. „Musí to být v první řadě skvělý psycholog. Na reprezentačním srazu jsou hráči obecně zranitelnější. Ocitnou se v kolektivu, v němž spoustu spoluhráčů tak dobře neznají a mohou je vnímat spíš jako konkurenci. V takovém prostředí je zapotřebí, aby trenér působil jako tmel a ke kritice si vybíral citlivější formu,“ míní Tvaroh.

V aktuálním podcastu se dozvíte víc o senzačním návratu Christiana Eriksena do dánské reprezentace, o italské kvalifikační tragédii nebo o hledání vhodného kandidáta na post trenéra Manchesteru United. Jak si povede v neděli Plzeň proti Slavii? Proč by se Jindřich Trpišovský (ne)měl ucházet o post reprezentačního kouče? A k čemu jsou dobří angličtí trenéři náhradníků? Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované